promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezért neveztek el Mészáros Lőrincről utcákat, furcsa becenevet kapott a leggazdagabb magyar névrokona
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ti is találkoztatok már Mészáros Lőrinc utcával? Ha gondolkodóba ejtett az elnevezés oka, elárulunk valamit!

Utcákat csak nemzeti nagyjainkról, évszázadokkal ezelőtt élt hősökről, orvosokról szoktak elnevezni, nem? – tenné fel a hétköznapi és elsőre jogosnak tűnő kérdést az ember. Nos, a Rózsa, a Szegfű, és egyéb „kreatív” utcaneveket elnézve ez nem feltétlenül van így, de való igaz, hogy a ma élő emberekről nem igazán neveznek el utcákat

Hogy miként születik a döntés, az egy külön téma, hiszen mire a polgármester aláírja a változást, addigra egy sor kritériumnak meg kell felelnie a választott utcanévnek. Ezen általában többen is tanakodnak a hivatalokban, és azt is mérlegelniük kell, hogy az elhatározás hosszú távra szól, hiszen 15 évig nem nevezhetik át az utcákat.

De mégis hogy létezhet Mészáros Lőrinc utca?

Úgy, hogy nem arról a Mészáros Lőrincről van szó, akire egyből mindenki gondol, hanem egy papról, aki a Dózsa-féle parasztfelkelésben játszott kulcsszerepet, és épp emiatt az élete tragikus véget ért.

Mészáros 1466-ban született Megyaszón, jobbágycsaládból származott. A papnak tanuló fiatalember Cegléden szolgálta Istent, szabadidejében pedig végvárakban vitézkedett, Dózsához vélhetően régi barátság fűzte. Mészáros a fennmaradt krónikák szerint Cegléden csatlakozott a sereghez, habár nézeteit már korábban hangoztatta, miszerint a főurak tehetnek az ország helyzetéről, és ők az igazi ellenség.

Habár Dózsa seregei először a török ellen indultak meg, később a nemesség ellen fordultak, Mészáros pedig alvezérként terjesztette nézeteit. Az úgynevezett parasztfelkelés során azonban esélyük sem volt Szapolyai zsoldosai ellen, hiába voltak kétszer annyian, harci tapasztalat és megfelelő felszerelés híján aránytalan volt a küzdelem.

Mészáros Lőrinc – aki amúgy a Nagybotú, és a Lőrinc pap becenevet is viselte – végül maradék csapatával Erdélyig menekült, ahol folytatta a harcot, számukra 1514-ben Bihar ostroma jelentette a véget. A fogságba kerülő Mészárost végül máglyára vetették.

Korábban több iskola is viselte a nevét, ma már csak a megyaszói körzeti általános iskola őrzi ilyen módon emlékét. Azonban egyebek között Budapesten, Győrben, illetve Szolnokon, Cegléden és Törökszentmiklóson is neveztek el róla utcát.

Forrás: Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás