promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Életet találtak a Naprendszeren kívül? Itt a bejelentés

Életet találtak a Naprendszeren kívül? Itt a bejelentés

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A közelmúltban bukkantak arra a potenciálisan lakható bolygóra, ahol 42 Celsius-fok lehet.

Alig 40 fényévre van a Földtől az a Vénusz méretű exobolygó, ami az első igazán nagy siker lehet a Föld-szerű bolygók utáni kutatásban. Ez a Gliese 12b, amiről a csillagászok úgy vélik, nincs kizárva, hogy a hőmérséklete ugyanolyan, mint a szülőbolygónknak. A tudósok a Royal Astronomical Society Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban publikálták eredményüket.

Shishir Dholakia, az ausztrál Dél-Queenslandi Egyetem doktorandusz hallgatója, a tanulmány vezető szerzője szerint az égitesten megfelelő lehet a hőmérséklet ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén. Egész pontosan úgy vélik, hogy a bolygón 42 Celsius-fok van. Ha valóban lehet rajta víz, akkor az élet jelenléte sem zárható ki.

A kutató úgy véli, ha potenciálisan lakható bolygókat keresünk, akkor a Gliese 12b erre az eddigi legalkalmasabb jelölt.

A bolygó egy vörös törpecsillag, a Gliese 12 körül kering – nagyjából 12 nap alatt kerüli meg –, ami negyed akkora, mint a Nap, a hőmérséklete pedig a csillagunkénak nagyjából 60 százaléka.

 

A 40 fényévnyi távolság miatt valószínűleg nem fog az emberiség egyhamar eljutni a bolygóhoz, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy az olyan teleszkópokkal, mint például a James Webb alaposan megvizsgálják a légkörét. Mindez azért fontos, mert az égitest segíthet megérteni, miért akkora a különbség a Föld és a Vénusz között.

A kutatók úgy vélik, a légkör az, ami meg tudja változtatni egy bolygó felszínét. Mivel a Vénuszon rendkívül barátságtalan a légkör, így nincs esély az élet kialakulására, míg a Földön más a helyzet - adta hírül a HVG.hu. A Gliese 12b a kapott fény mennyiségét tekintve a Föld és a Vénusz között helyezkedik el, vagyis ez lehet a hiányzó láncszem, ami segít megérteni a Naprendszer két planétája közötti különbség miértjét. 

A bolygóról a NASA is úgy gondolja, hogy érdemes a James Webb űrteleszkópot a bolygó felé irányítani. Hogy mikor érkezhetnek meg az első adatok, egyelőre nem tudni.