promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felcsigázóan furcsa felvétel készült a Vénuszról, ez lehet a bizonyíték az égető kérdésre, ami régóta foglalkoztatja a tudósokat
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ritkán látható fényt fotóztak a Vénusznál, ez lehet a magyarázat a rejtélyes dologra.

Hihetetlen fotó készült a Vénuszról, amint rövid éteri zöld fényt bocsát ki magából Svédország felett. Mindez aközben történt, hogy a bolygóról és a Stockholm felett felkelő holdról próbáltak képeket készíteni. De vajon mi lehetett ez a furcsa fény? Élet lehet a Vénuszon?

A zöld fényvillanásokat a Föld légköréről prizmaszerűen visszaverődő fény okozza, és csak hideg, tiszta éjszakákon fordul elő, mert a tisztább levegő lehetővé teszi a fény távozását. Ilyenkor gradiensek vannak a levegőben, például szélsőséges hideg vagy meleg esetén, amelyek felnagyítják az egyik színt a másikhoz képest.

Azok számára, akik meg akarják nézni a Vénusz zöld auráját, ez egy nagy nagyítású beállítással lehetséges, például egy nagy sebességű kamera nagyon nagy érzékelővel. Ha gyors egymásutánban, a Vénusz lenyugvásával készítünk fényképeket, akkor valóban lenyűgöző látványt lehet készíteni.


A fotó készítője szerint neki a szélsőséges hideg miatt sikerült ilyen felvételeket csinálni a Dél-Svédország felett. A zöld villanás akkor jelent meg, amikor a Vénusz olyan szögben billent, amely közelebb volt a Föld horizontjához. Amikor ez megtörténik, a Föld légköre prizmaként viselkedhet, és a fehér fényt vörös, zöld, sárga, narancs és kék színekre osztja. Ha a légkör teljesen tiszta és szennyeződésmentes lenne, a kék a Vénuszból kibocsátott színvillanás lenne. Mivel azonban a levegő szennyező anyagokat tartalmaz, a második visszaverődő szín a zöld.

A Vénusz zöld fényét csak néhányszor sikerült megörökíteni, Colin Legg fotós az egyik legfrissebb képet 2017-ben készítette. 2018-ban Rómában ismét egy hasonló fotót készítettek egy okostelefonnal.

Íme egy videó, amelyben a Vénusz furcsa fényét taglalják:

Forrás: Daily Mail

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás