promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hihetetlenül néztek ki az egyiptomi piramisok építésük idején, videón idézték fel a több ezer éves pillanatokat
Borítókép:  YouTube / Manuel Bravo
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen káprázatos látvány tárulhatott elődeink szemei elé évezredekkel ezelőtt.

A piramisok az emberek többségének számára egyet jelentenek a történelem egyik legnagyobb és legfontosabb emlékével, melyek hatalmasak, gyönyörűek, és persze nagyon régiek, emiatt teljesen máshogy néznek ki, mint építésük idejében.

Titkaik közül jó néhányat talán sosem fognak megfejteni a régészek, a különböző, sokszor félelmetes babonákról már nem is szólva. Azonban vannak olyan részletek is, melyek az elmúlt századok során világossá váltak.

Építésük kapcsán viszont mind a mai napig rengeteg a kérdés, nem is véletlen, hogy a konteóhívők egyik kedvenc terepe ez, akik közül sokan úgy vélik, hogy lehetetlen volt az akkori technológiákkal felhúzni a több mint 137 méter magas, 230 méteres oldalfalú nagy piramist.

Az viszont biztos, hogy kis szürke emberkék helyett nagyon is valódi építőmunkások robotoltak hosszú éveken és generációkon át, mire a 2,5 millió kőből álló, csaknem 5 millió tonnás gúlát felépítették. Aki pedig panaszkodni mert a spártai körülmények miatt, az könnyen a fáraó átkával találhatta magát szembe.

Az ókori csoda mai látványával valószínűleg egyáltalán nem lennének megelégedve a fáraók, és rögvest kiadnák a parancsot a felújításra, hiszen bár 4500 éves korához képest nagyon is jól állja az idők és a történelem próbáját a nagy piramis, építésének idején a mostaninál jóval díszesebb volt.

A gyönyörű mészkőlapokkal burkolt, arany csúcsdíszekkel ellátott építmény azonban csak néhány évszázadig élvezhette teljes pompáját. Tutanhamon idején ugyanis megbontották a burkolatot, hogy más épületeket díszíthessenek vele. Hafré piramisának tetején egyébként – amely a második legmagasabb a gízai piramismezőn – mind a mai napig láthatók ezek a mészkőlap-maradványok.

Ezekkel a díszekkel még magasabbak voltak a piramisok, most pedig egy videónak köszönhetően azt is láthatjuk, miként nézhettek ki nem sokkal az építésüket követően:

Ha azonban valamivel hétköznapibb elképzelés alapján szeretnénk látni a 4500 évvel ezelőtti életet a környéken, akkor ezt is érdemes megnézni:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás