promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi táblán találtak megdönthetetlen bizonyítékot egy ókori csoda létezésére, elképesztő felfedezés
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A híres bibliai torony mégis csak megépült.

Mivel a Biblia lényegében ókori szövegek gyűjteménye, ezért nem csoda, hogy számos korabeli eseményről is híradás található benne. Közéjük tartozik a legendás Bábel tornyának felépítése, amellyel az emberiség magára vonta Isten haragját.

Az Ószövetség, pontosabban Mózes I. könyve tesz említést az építményről, amelyet olyan magasra akartak emelni Noé – akkor még egy nyelvet beszélő – utódai, hogy a csúcsa az égig érjen. Az Úr azonban megbüntette őket elbizakodottságuk és nagyravágyásuk miatt: összezavarta a nyelvüket, vagyis az emberek onnantól kezdve nem értették meg egymást, így szétszéledtek a Földön.

A kutatók egy része úgy gondolja, hogy a bibliai történet a babiloni (mezopotámiai) Észagíla szentélykörzet Étemenanki nevű zikkuratjáról (vagyis toronytemplomáról) szól. A csúcsán lévő Marduk-szentélyben szertartásokat rendeztek, ám ezek pontos menetét, célját nem ismerjük.

Sok szakember viszont úgy hiszi, hogy Bábel tornya csupán egy mitikus épület, ám ezt a véleményüket talán egy friss felfedezés megváltoztatja. A londoni egyetemen dolgozó Andrew George ugyanis elképesztő felfedezést tett a közelmúltban.

Egy magántulajdonban lévő kőtábla tanulmányozása során döbbent rá, hogy a lelet valójában Bábel tornyának első, hiteles ábrázolása lehet. Természetesen az ősi Babilonhoz köthető, amely az iraki főváros Bagdadtól mintegy 100 kilométerre délre található.

„Ez egy nagyon meggyőző bizonyíték arra, hogy a bibliai Bábel tornyát valós építmény inspirálta”

– jelentette ki Andrew George, és a sötétszürke táblán valóban jól kivehető a lépcsős piramishoz hasonlító torony, amely mellett annak építtetője is megjelenik. Ez pedig nem más, mint II. Nabukodonozor (Nabú-kudurri-uszur), ezek szerint pedig a híres torony a Krisztus előtti 6. századból származhat.

A táblát egy évszázada találták meg, a tudományos értékelésére azonban csak most került sor. Van rajta egy szöveg is, amely arra utal, hogy az ábrázolt épület valóban Babilon városának toronytemploma.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás