promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem használták a Budapest alatti hatalmas atombunker vécéit, vérfagyasztó videó került elő az objektumról
Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hetven éve is készültek a világvégére, nem is kispályás módon. A Rákosi-bunker közel 40 méterrel a föld alatt várja az ítélet napját.

Szerencsére eddig még nem volt szükség arra, hogy élesben bizonyítson az a Budapest belvárosa alatt húzódó óvóhely, amelynek megépítésére 1951-ben adták ki a szigorúan titkos utasítást, és amit több mint tíz évvel később adtak át - szintén a legnagyobb titokban. Habár Rákosi Mátyás ekkorra már rég száműzetésben élt a Szovjetunióban, az F4-re keresztelt bunkert további évekig készenlétben tartották egy esetleges támadástól tartva.

A 39 méter mélyen található építmény eléréséhez 16 emeletnyit kell lefelé lépcsőzni, és bár évtizedekig csak a kiváltságos személyek tudhattak a létezéséről, ma már az is nyilvános információ, hogy a Kossuth tér és a Szabadság tér alatti F4 objektum vész esetén 2200 embernek nyújtott volna védelmet, mai áron számítva pedig hozzávetőlegesen 6-8 milliárd forintba került a megépítése. Az viszont csak városi legenda, hogy a Parlamenttel is összeköttetésben lett volna, erre utaló nyomokat ugyanis egyelőre nem találtak.

A megközelítőleg 3500-4000 négyzetméteres bunker ugyan nem vált az enyészet martalékává, a BKV hatáskörébe kerülő építményen inkább csak állagmegóvást végeznek, mintsem rendszeres és mindenre kiterjedő karbantartást.

Az F4 ma már a legkevésbé sem számít titkosnak, kalandvágyó felfedezők látogatják, mint ahogy az alábbi videóban is látható. Ezt ugyanakkor senkinek nem ajánlanánk, hiszen ilyen mélyen nem igazán számíthatunk segítségre, ha véletlenül baj történne.

 

A kettes metróval is összekapcsolt objektum fénykorában több száz pártfunkcionáriusnak adott volna biztos menedéket, ám csak a legfontosabbak számára nyújthatott a spártainál nagyobb kényelmi szintet, mint például a külön szoba vagy mosdó. Ma már természetesen a funkciója is teljesen más, a BKV telekommunikációs cégeknek adja bérbe egyes részeit, ugyanakkor a bunkerben még a mai napig ott vannak a vizesblokkok, régi akkumulátorok és műszaki berendezések egyaránt.

Forrás: Budapestcity

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás