promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felfedezés a Mátra szívében, egy rejtélyes bunker tűnt fel, senki sem tudja mire használják
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Súlyos titkokat rejteget Magyarország egyik legimpozánsabb hegye.

Mint azt sokan sejtjük, Magyarország bizony nem kevés titkot őriz magában, már ami az elhagyatott helyeket illeti. Fedeztek már fel titkos alagutat a Nyugati pályaudvar alatt, rejtélyes ajtót a Duna partjai mentén valamint a Halászbástyánál is.

Néhány évvel ezelőtt pedig kiderült, hogy az ötvenes években robbantásos módszerrel, 100-300 méter mélyen alakítottak ki a Mátra egyik hegyének gyomrában egy szupertitkos katonai lőszergyárat.

A döbbenetes felfedezésről a Falanszter blog számolt be a honlapján, több az objektumot ábrázoló fotó kíséretében. A blogon olvasható bejegyzés szerint a Nógrád megyei Jobbágyi mellett folyó építkezésen négyezren dolgoztak teljes titokban. Komplett szerelőcsarnokokat, étkezőket telepítettek a mélybe, volt orvosi rendelő és konyha is. A biztonságos áramellátást két különböző erőműből érkező nagyfeszültségű vezeték biztosította, plusz két amerikai dízelaggregátor, illetve öt transzformátor szolgálta ki a nem kevesebb mint 3000 főre tervezett földalatti bázist.

A rejtélyes katonai bázis tehát egészen elképesztő felszereltségű volt, ugyanis csak a légkondicionálásért felelős gépek 400 kW energiát fogyasztottak el. A nyugati hírszerzés  különböző, általuk már ismert magyar objektumok műszaki teljesítménye alapján, matematikai aránypárok felállítása útján pontosan kiszámolta az ekkor még 3000 főt befogadni képes komplexum oxigén- és ivóvíztartalékát, szűrt légbeszívás-, elraktározott hűtött- és használati meleg víz kapacitását és minden mást, ami a működéshez szükséges volt.

A háborús termelési kapacitással működő létesítményt egyébként hivatalosan 1952-ben adták át, de az utómunkálatok 1953-ig is elnyúltak.

De milyen titkokat rejtegett valójában a titokzatos katonai bunker?

"A hadiüzemet végül 1960. december 31-én zárták be véglegesen" – volt olvasható Jamrik Levente posztjában, a 444.hu azonban ezt követően kiszúrta, hogy az előző nap még nem így zárult a bejegyzés.

A lap szerint ezelőtt még ez a mondat állt a cikk végén: 

Bár az objektum további sorsa is ismert és nagyon érdekes, ezek az információk már nem publikusak.

A blogposzthoz természetesen azonnal záporozni kezdtek a kommentek és mindenki azt találgatta, milyen célt szolgálhatott valójában az eldugott épület.

Többek között a következő teóriák láttak napvilágot:

  • itt őrzik a magyar atomot
  • itt tartották fogva a Guantanamóból importált foglyokat
  • a legunalmasabb verzió szerint pedig valóban lőszergyár volt

 

Az említett cikk már több mint tízéves, a rejtélyes katonai bunker valódi funkciója azonban a mai napig kérdés. Az épület maradványai egyébként a mai napig megtekinthetők a Mátrában, a hírek szerint azonban az 1960-as bezárása óta nem volt használatban, bár ki tudja, bármi előfordulhat a mai világban.

Ha még ennél is többet szeretnék megtudni a titokzatos hazai katonai bunkerekről, mindenképp nézd meg az alábbi videót.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás