promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A NASA titokzatos, rejtélyes dolgokat talált a Holdon, amelyek egyszerűen nem lehetnének ott, de mégis ott vannak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Szakértők és tudósok vizsgálják majd meg a rejtélyes képződményeket.

Az elmúlt időszakban az érdeklődés a Marsra irányult, hiszen a NASA marsi expedíciója sosem látott leletekkel gazdagította az űrkutatást, a Perseverance marsjáró pedig olyan napi megjelenéseket zsebelt be még a legnagyobb bulvároldalakon is, hogy szinte a popkultúránk szerves része lett. És miközben a marsi projekt elképesztően népszerű lett, az olvasókat a világűr számos más bolygója és égitestje is jobban érdekelni kezdte. 

Nemrégiben a NASA szakértői a Neptunuszról és az Uránuszról mutattak be friss képeket, illetve arra is kitértek, hogy mi okozhatja a különbséget a két bolygó között. A tudósok szerint az atmoszférában uralkodó sűrű köd lehet az oka ennek a jelenségnek.

Most pedig a Holdról érkeztek olyan felvételek, amelyek magyarázatra szorulnak. Az Amerikai Űrügynökség ugyanis olyan felvételeket mutatott, amelyeken a Hold felszínén óriási, kupolának látszó dolgokat lehet felfedezni. A hírről a Futurism magazin nyomán az Origo is beszámolt, és mint írják a NASA egyik legújabb célkitűzése is ezeknek a rejtélyes geológiai formáknak a vizsgálata.

A tudomány amúgy Gruithuisen-kupoláknak hívja ezeket a képződményeket. A feltételezések szerint  pedig a szilícium-dioxidban gazdag magma alakíthatta ki őket a Hold felszínén.

Viszont ezek létrejöttéhez szükség van tektonikus mozgásra is, ez viszont nem tapasztalható a Holdon, így egyelőre rejtély, hogy kerültek oda, miként jöttek létre. A NASA ezért holdjárművel vizsgálná meg közelebbről is a kupolákat, hogy megtudhassák, miként keletkeztek.

Íme a Gruithuisen-kupolák:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás