promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A brutálisan kivégzett uralkodó csontjait csak évszázadokkal később, véletlenül fedezték fel, azóta nemzeti hős
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A csontváz megtalálása újra felélesztette a legendás uralkodó kultuszát.

Cuauhtémoc, az azték birodalom utolsó császára a mexikói történelem egyik ikonikus alakja, akinek öröksége mind a mai napig hatással van a nemzetre. Cuauhtémoc 1495 körül született Tenochtitlan uralkodó családjában, és 1520-ban lépett a trónra, nagy zűrzavar és felfordulás idején.

Uralkodását a Hernán Cortés vezette spanyol hódítók érkezése jellemezte, akik le akarták igázni az azték népet, és földjeiket a spanyol korona számára akarták megszerezni. Cuauhtémoc már ekkor hírnevet szerzett magának népe körében: a fiatal és elszánt vezető hősiesen harcolt, hogy megvédje népét és életmódját a túlerővel szemben.

Tenochtitlan ostroma, amely 1521-től 1522-ig tartott, brutális és hosszadalmas konfliktus volt, amely végül az azték birodalom bukásával végződött. Cuauhtémoc és népe elképzelhetetlen szenvedést élt át, miközben az éhínséggel, a betegségekkel és a spanyolok könyörtelen tűzerejével küzdöttek. Hősies ellenállásuk ellenére végül vereséget szenvedtek, és Tenochtitlánt a földdel tették egyenlővé.

Cuauhtémocot magát Cortés 1521-ben elfogta, és kínzásoknak vetette alá, hogy információkat szerezzen az elrejtett azték kincsek hollétéről. Az elképzelhetetlen fájdalmak elviselése ellenére nem volt hajlandó elárulni népét vagy annak titkait, amiért szövetségesei és ellenfelei csodálatát és tiszteletét egyaránt kivívta.

1525-ben Cuauhtémocot a spanyol hatóságok kivégezték, véget vetve ezzel rövid, de viharos császárságának. Halála az azték birodalom végét és a spanyol gyarmati uralom új korszakának kezdetét jelentette Mexikóban.

Veresége ellenére Cuauhtémoc öröksége az elnyomással szembeni ellenállás és dac szimbólumaként maradt fenn. Bátorsága és elszántsága az elsöprő esélyekkel szemben mexikóiak nemzedékeit inspirálta arra, hogy kiálljanak jogaikért és harcoljanak az igazságért.

A történet következő fejezetét majdnem 500 évvel késpbb kezdték el írni: 1949-ben a feltételezések szerint Cuauhtémoc csontjait megtaláltak egy építkezés közbe n. A lelet Mexikóváros belvárosában, a Templo Mayor közelében, ahol egykor a Tenochtitlani Nagy Piramis állt, került elő. A maradványok feltárása heves találgatásokat és vitákat váltott ki a történészek, régészek és a nagyközönség körében.

A csontok felfedezését kezdetben szkeptikusan fogadták, mivel hitelességük igazolása jelentős kihívást jelentett. A későbbi elemzések és kutatások azonban azt sugallták, hogy a csontok valószínűsíthetően Cuauhtémochoz köthetők. A csontokon erőszakos halálra utaló jelek voltak, amelyek összhangban vannak a haláláról szóló történelmi leírásokkal, beleértve az akasztásra utaló nyomokat is.

A csontok felfedezése jóval túlmutatott a fizikai vonatkozáson. Az egykori azték uralkodó Mexikó legfőbb nemzeti identiffikációs személyévé vált, és egyfajta mexikói hőst (noha Mexikó mint olyan egy modern állam, és például spanyolul beszélnek, ami nyilván a hódítás eredménye - az azték uralkodó pont Cortések és a spanyolok általi gyarmatosítás ellen küzdött) faragtak belőle: valóságos nemzeti hősként ünneplik Mexikóban, emlékműveket, parkokat és utcákat neveztek el róla. Képmása országszerte pénznemeket, bélyegeket és falfestményeket díszít, emlékeztetve a mexikói nép kitartó erejére és ellenállóképességére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás