promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális dolgot találtak az azték piramisoknál, azonnal a föld alá temették évszázadokra
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hányattatott sorsa van a félelmetes korongnak.

Elképesztő leletek kerülnek elő a föld mélyéből Mexikóban, miközben a tudósok arra döbbennek rá egy csomó szituációban, hogy bizony ezeket a tárgyakat, amelyekről utóbb kiderült, hogy bizony felbecsülhetetlen kincsek, már egyszer kiáshatták a spanyolok, még évszázadokkal ezelőtt. Vagy éppen ők tették a föld mélyébe ezeket még korábban, hogy aztán ne is találjon rájuk senki.

Az egyik ilyen felbecsülhetetlen kincs az aztékok híres napkorongja, amely nagyon sokszor előjön az azték kultúrával kapcsolatban, sokszor igen erős popkulturális szállal is. Az érdekesség az, hogy a híres napkorongot még 1790-ben találták meg munkások, akik Mexikóvárosban dolgoztak egy építkezésen. Csak hogy azonnal tudjuk hova kapcsolni, hazánkban ekkor a kalapos király volt a trónon, vagyis II. József. 

A kőről hamar kiderült, hogy ez bizony az aztékok naptárát rejti, így pedig azonnal nemzeti kincsként kezdték tisztelni a gigantikus korongot, amely nagyon bonyolult szimbolikával rendelkezik. A kő amúgy közel négy méter átmérőjű, miközben egy méter vastag. Még a spanyolok ásták azt a föld mélyébe, valószínűleg a 16. században, amikor megdöntötték az aztékok uralmát a helyen. Később pedig itt épült fel a világ egyik legnagyobb városa, Mexikóváros, és az építkezések során bukkantak erre a tárgyra.

Később a követ kilógatták egy katedrálisra, Mexikóban óriási tisztelet övezte. A korong amúgy az azték naptárat rejti, és utóbb az is kiderült róla, hogy valószínűleg áldozati rítusoknak is ez volt az egyik fő eleme, hiszen ez volt az emberáldozatok oltára az aztékoknál. A kő amúgy nem sokat lehetett használatban, mivel valamikor a 15. században faraghatták ki.

A kő egyben egy jövendölés is, hiszen bemutatja, hogy négy Nap már elpusztult, és az ötödikben jártunk éppen, amikor faragták. az azték birodalom széthullásáról is jövendől tehát a tudósok szerint.

Így néz ki a korong:

(Forrás: Múlt-Kor, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás