promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális égi jövevény maradványai a maja piramisok mellett, több millió évesek és kultikus céllal használták ezeket
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kréta kor végén csapódott a Földbe, a maják kultusza övezte évszázadokig.

Szinte hihetetlen, de néha több földtörténeti korszak is egybecsúszik egy-egy helyen a Földön, a kultúrák pedig nem is tudják, hogy épp olyan helyen építik ki a világukat, ahol egykor csupa pusztulás volt. Olykor pedig maga a világűrből érkező és a Földbe csapódó dolgok alakították a történelmüket és a spirituális világképüket. Az egyiptomi piramisoknál például egy meteorit csapódott a földbe, majd több fáraó is olyan kardot viselt uralkodói jelképként, amelyek olyan anyagból készültek,

amelyek az űrből érkeztek.

Tutanhamon sírjában meg is találták ezt a földönkívüli eredetű fegyvert.

Még 66 millió évvel ezelőtt egy óriási aszteroida csapódott a Földbe, amely 10 kilométer átmérőjű volt, és elképesztő változásokat okozott a Földön, sokan pedig ehhez kötik a dinoszauruszok kihalását is. A gigantikus, 180 kilométer széles Chicxulub-kráter pedig ma is megtalálható a Yucatán-félszigetnél Mexikóban. A becsapódás brutális következményekkel járt, szökőárakkal és óriási tűzviharokkal.

A kráter környékén azonban elképesztő csodák is keletkeztek, amelyek a maják kultúrájában nagyon fontos szerepet játszottak, ugyanis a Chixculub-kráter környékén kialakult cenoták, azaz víznyelők egész labirintusát az alvilágba vezető bejáratként azonosították, és épp ezért nagyon sok faragványt is elhelyeztek bennük.

A legszebbek így a legendás maja város, Chichén Itzá környékén találhatók.

Ezek a cenoták amúgy arra is utalnak, hogy a becsapódás óceáni medencét hagyhatott maga után, a kráter így korábban 300 kilométer átmérőjű is lehetett a kutatások szerint. Akik tehát manapság felkeresik ezeket a festői szépségű helyeket, nem is sejtik, hogy több millió évvel ezelőtt hatalmas pusztítás volt a helyszínen, és ezek következményei a cenoták.

Így néznek ki ezek az elképesztő helyek, amelyek nagyon fontos helyszínek voltak a maja civilizáció történetében:

(via Forbes)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás