promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földönkívüli fegyver segítette a legendás fáraó, Tutanhamon uralkodását
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A rejtélyes fegyver vizsgálata különös dolgokat árult el eredetéről.

A misztikus Egyiptomi civilizáció régóta izgatja az emberek fantáziáját. Kiemelkedően fejlett építészetük örökségeként még napjainkban is megcsodálhatóak a hatalmas piramisok, vagy a nem kevésbé lenyűgöző gízai nagy szfinx. A legendák által övezett fáraók titkai pedig továbbra is lenyűgöznek minket. Sok varázslatos hiedelem kapcsolódott ehhez a letűnt birodalomhoz, nem véletlenül lett akkora siker a Brendan Fraser főszereplésével készült Múmia című film is. Azonban az átkok és vérszomjas szörnyetegek nélküli valóság sem kevésbé izgalmas.

Tutanhamon a legismertebb fáraók egyike. Hírnevét azonban nem uralkodói nagyságának köszönheti, hanem sokkal inkább annak a ténynek, hogy a Howard Carter vezetésével 1922-ben felfedezett sírja az egyetlen teljes épségben fennmaradt fáraósír, ami valóságos régészeti szenzációt keltett. Megtalált kincseit, például aranyból készült halotti maszkját az Egyiptomi Régiségek Múzeumában őrzik. Mindegyik darab páratlan szakértelemmel készült műremek, melyek jól példázzák a korabeli mesterek páratlan szaktudását.

A számtalan különleges tárgy közül is kiemelkedik egy tőr, amelyet a közelmúltban részletesebb vizsgálatnak vetettek alá, ennek eredménye pedig sokak számára meglepetést jelenthet. A fegyver finoman megmunkált pengéje rozsdamentes, homogén fémből készült, díszes kialakítású markolata pedig aranyból. Az igazi érdekességet ebben az esetben a fém összetétele jelenti. Röntgenfluoreszcens spektrometria segítségével megállapították, hogy a főként vas, nikkel és kobalt összetételű pengét valószínűleg egy vasmeteorit anyagának felhasználásával hozták létre.

A földönkívüli anyag mellett a másik érdekesség az elkészítés módja. Ehhez olyan technikára volt szükség, amely abban az időben még nem állt rendelkezésre a fáraók földjén, így a díszes tőrt minden bizonnyal ajándékként kaphatta nagyapja, III. Amenhotep fáraó.

A Kr.e. 14. századból származó diplomáciai iratok (Amarna levelek) említést tesznek az egyiptomi Tutanhamon uralkodása előtti fáraóknak adott vasból készült királyi ajándékokról. Ezekben szó esik olyan vaspengékről is, melyeket Tushratta, Mitanni királya küldött. A régészek feltételezése szerint ezek közé tartozhatott a vizsgált tőr is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás