promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ősi egyiptomi titok tárult fel, ami még a piramisoknál is régebbi és rejtélyesebb
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ősi Egyiptom nem csak a varázslatos piramisok miatt ejti ámulatba az embereket, akadnak ennél régebbi titkai is.

Az ősi Egyiptom titkokkal és csodákkal teli hely, amely mindenkit képes elvarázsolni még manapság is. Az építészeti csodának számító piramisok, a titokzatos múmiák és a korát messze meghaladóan fejlett technológiája révén ez az ősi civilizáció méltán került a kutatók és a hétköznapi emberek érdeklődésének középpontjába. Régóta próbáljuk már a tudomány segítségével megválaszolni a fáraók korának nagy kérdéseit, de még mindig akadnak olyan talányok, amelyekre nem sikerült kielégítő válaszokat kapnunk.

A piramisokat építő népről mindenki tanult és se szeri, se száma azoknak a dokumentumfilmeknek, amelyeket a YouTube segítségével megtekinthetünk az emberiségnek erről a bámulatba ejtően különleges korszakáról. Az akkoriban élő emberekről már viszonylag átfogó képet kaphattunk, de van valami, ami sokakat foglalkoztat: vajon hogyan nézhettek ki a való életben? A fennmaradt festmények és szobrok segítségével közelítő képet ugyan alkothatunk róluk, de ez messze nem olyan, mintha részletgazdag fotókon láthatnánk az arcukat. A modern tudomány úgy tűnik, hogy ezt a régi vágyunkat is képes valóra váltani.

Az IFLSience írásában bemutatott két tudós, az archeológus Moacir Elias Santos és a 3D dizájner Cícero Moraes egy 30 ezer évvel ezelőtt a Nílus völgyében élt fiatalember gyakorlatilag teljesen ép csontvázát és a korszerű technikákat felhasználva rekonstruálták az arcát, valósággá téve azt, amiről eddig csak álmodozhattunk. Szakértő munkájuknak köszönhetően szinte megelevenedik előttünk ez a 165 centiméter magas, vadászó-gyűjtögető életmódot élő férfi, aki évezredekkel a piramisok építése előtt élte életét.

Munkájukat a koponyára alapozták. Különféle számítógépes képalkotási eljárásokat használtak fel, majd a hiányzó részleteket művészi módszerekkel pótolták. A végeredmény valóban lenyűgöző.

Már korábban is alkalmaztak hasonló megoldásokat, például annak a 700 évvel ezelőtt élt skót nőnek, papnak, illetve püspöknek az esetében, akiknek az arcát tavaly sikerült szakembereknek a LiveScience cikke szerint döbbenetesen élethű formában helyreállítani. Ez a fajta technológia fantasztikus lehetőségeket rejt még magában, hiszen segítségével minden eddiginél közelebb hozhatjuk magunkhoz régen élt őseinket, vagy akár a történelem letűnt nagyjait.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás