promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt a világvége? Megfejtették a Maják vészjósló kövének titkát, most már tudjuk a jövőt
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tudósok tovább kutatják a rejtélyes azték naptár jelentését.

Az azték kőnaptár egy ősi naptári rendszer volt, amelyet az aztékok használtak Mesoamerikában. Ez a naptár jelentős szerepet játszott az azték kultúrában, és fontos volt a mezőgazdaságban, a vallásban és az időszámításban is. Az azték kőnaptár két részből állt: egy 365 napos naptári ciklusból és egy 260 napos szent naptárból, amely egyfajta vallási naptárként funkcionált. A két ciklus együttesen alkotta az aztékok hosszú naptári ciklusát, amely 52 évet tartalmazott.

Az Azték Birodalom egyik leghíresebb és legrejtélyesebb ránk maradt műtárgya arról árulkodik, hogy ők hogyan várták az apokalipszist és leginkább milyen ravasz módszert találtak ki annak elkerülésére.

Ha egy valamit tudsz csak az ősi apokaliptikus mitológiákról, az valószínűleg az, hogy a világvége 2012-ben következett be, és ezt a Maják megjósolták.

Természetesen, ahogy az archeológusok az elmúlt évtizedben gyorsan rámutattak, ez így történt valójában, a Maják még nem is igazán hittek a világvége mítoszban. Azonban pár ezer kilométerrel északabbra, az azték civilizációban valóban aggodalmaskodtak az eljövendölt apokalipszis miatt.

Olyannyira féltek, hogy rendszeresen embereket áldoztak fel annak reményében, hogy eltolhassák a „Végzetet” még egy évvel. Legalábbis így értelmez egy hatalmas 24 tonnás, kerek bazalt naptárkövet Susan Milbrath, a Florida Állami Természettörténeti Múzeum latin-amerikai művészet és régészet kurátora, aki szerint évszázadok óta félreértelmezzük ezt a leletet. 

Forrás: Profimedia 

Míg a tudósok régóta azt gondolták, hogy a lelet központi képe az azték napisten ábrázolata, a kurátor tanulmánya szerint ez lehet ennél sokkal bonyolultabb. Úgy véli, hogy a napisten helyett a szívgyűjtő isten arcát ábrázolja és a kő csupán azt mutatja be, hogy az isten halála egy napfogyatkozás során következik majd be. Ez volt az a kép, amire az azték civilizáció azt hitte, hogy világvége eljövetelét mutatja.

Forrás: iflscience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás