promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva dolog derül ki a wi-fi routerről: felvételt tud készíteni rólad tudtodon kívül az eszköz, már kamerára sincs szükség a megfigyeléshez
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Minden háztartásban megtalálható és nagyon veszélyes, már külön kémprogramot is kifejlesztettek rá.

Az alábbi videó szinte hihetetlen lenne, ha nem lenne igaz. Ha van a modern időket, a 20. és a 21. századot meghatározó technológia, akkor az mindenképpen a számítástechnika. 

A modern számítógép atyja ráadásul egykori honfitársunk, a meglehetősen zseniális matematikus Neumann János - de azért abban egyáltalán nem vagyunk biztosak, hogy előre látta-e, hogy ez lesz belőle.

Az internetnek azon a részén, ahol kedvelik az összeesküvés-elméleteket, már régóta kedvelt téma, hogy vajon a ma már szinte minden laptopban (és sok asztali géphez is csatlakoztatott) megtalálható webkamera vajon kémkedik-e utánuk.

A nagy techcégek ilyesmit természetesen soha nem ismertek el - és egyébként lássuk be, hogy a modern technológiák mellett nincs is szükségük rá, ugyanis amint ez a videó bizonyítja, sokkal hatékonyabban meg tudják tenni:

A webkamerát ugyanis ha el is érnék, akkor tulajdonképpen csak azt a részt látnák, ahová mutat: az aktív idő nagy részében a számítógép előtt ülő felhasználó látszana közelről. De úgy tűnik, hogy az AI-nak köszönhetően most már sokkal inkább a WiFI-routerek lesznek a kémkedés eszközei: ugyanis az általa küldött hullámok visszaverődései alapján bizonyos mesterséges-intelligencia algoritmusok képesek akár falon keresztül pontos képet alkotni bárkinek a helyzetéről.

Talán különösebben nem kell ecsetelni, hogy ez azért eléggé nyugtalanító - talán a legfurcsább az egészben, hogy mégis miért olyan fontos ez a technika a cégeknek? Sokan pedzegetik, hogy a jövőben egyfajta digitális diktatúrát akarnak létrehozni, amihez lássuk be, hogy ez a totális megfigyelési módszer igencsak jól jönne - a legjobb az egészben, hogy az emberek tulajdonképpen saját maguk szerlik fel a házaikat azokkal az eszközökkel, amik segítségével ilyen módon kémkedni lehet utánuk.

Szép új világ!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás