promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Internet nélküli hónapok elé nézünk, ha ez bekövetkezik
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy amerikai kutatócsoport szerint küszöbön az internetes apokalipszis.

A George Mason Egyetem és a Haditengerészeti Kutatólaboratórium Virginia államában összefogtak annak érdekében, hogy létrehozzanak egy korai figyelmeztető rendszert, mivel nagyon aggódnak a potenciális internetes összeomlás miatt.

A kutatócsoport szerint egy napvihar következtében hamarosan valóságos internetes apokalipszis fenyeget minket.

De mit is jelent az a napvihar, ilyesmivel az átlagember inkább csak sci-fi ponyvákban és szuperhősfilmekben találkozik. A nap felszíne folyamatosan háborog, és néha előfordul, hogy a megszokottnál is nagyobb energiakitöréseket tapasztalhatunk. Ezek a kitörések hatással vannak a Földre is, az elektromos töltéseket és a mágneses mezők árama hárommillió mérföld per órás sebességgel robognak felénk.

A napszél csak nagyon ritkán fokozódik napviharrá, és annak az esélye, hogy tényleg elérjék a Földet egy évtizedben, vajmi kevés az esélye, a tudósok 1,6 és 12 % közé lövik be. Ha jobban is érdekel a téma, érdemes megnézni ezt a videót a napszelekről:

A legnagyobb geomágneses vihar, amiről tudomásunk van és már mérni is tudtuk, 1859-ből származik, és csak úgy hivatkoznak rá, mint a Carrington-esemény. A Carrington olyan heves volt, hogy 18 óra alatt ideértek a töltött részecskék, ezek máskor 3-4 napig is elhúzódnak. 

Akkor ennek nem volt különösebb nyoma, mivel az elektromos készülékek és hálózatok elterjedése a töredékét képezte a mainak, csupán néhány látványosan szikrázó telefonvezeték- és távító-hálózat tanúskodott az emlékezetes esetről. Ma már valószínűleg hosszú időre offline állapotba rakna minket, ami talán nem is lenne olyan rossz, ha figyelembe vesszük ezt a statisztikát, ami a gyerekek szörnyű internet és kütyüfüggőségéről szól:

A téma elismert kutatója, Dr. Benjamin Pope szerint 10 éven belül mindössze 1% az esélye annak, hogy ilyen jellegű esemény bekövetkezik, ugyanakkor biztosnak tűnik, hogy a század végéig találkozni fogunk egy ilyen napkitöréssel. A jelenlegi erős napkitöréseket a következő években még erőteljesebbek és intenzívebbek váltják majd fel, melyek csúcspontját a tudósok 2025-re prognosztizálják.

Mivel a Földnek saját mágneses mezője van, ezek a napkitörések nemcsak a technológiai eszközökre, hanem akár az időjárásra is hatással lehetnek. Jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a napkitörések bármilyen káros hatást gyakorolnának az emberi vagy az állati szervezetre.

Forrás: Unilad

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás