promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökre megszűnhet az internet? A szakértők nagyon aggódnak
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ma már úgy hozzászoktunk az internethez, hogy nem is tudjuk elképzelni nélküle az életünket. Pedig az internet rövid időn belül elfogyhat.

Jussi Parikka finn teoretikus és egyetemi professzor még 2015-ben jelentette meg Geology of Media: An Archaeology of the Earth című könyvét, melyben a média és a technológia kapcsolatát vizsgálja. Jussi nem kevesebbre hívja fel a figyelmet, a virtuális jövő puszta fantazmagória, mivel a digitális eszközökhöz végtelen mennyiségű ásványkincsre lenne szükség, ami nyilvánvalóan nem áll rendelkezésre.

Előbb vagy utóbb, de elfogynak azok a nemesfémek, amik a telefonjaink, számítógépeink, vagy az interbethez szükséges hardvertelepek üzemeltetéséhez szükségesek. A digitális tér tehát nagyon is kötve van az analóg valósághoz, nélküle nem létezhet. 


A klímaszorongás egyik gyakori megnyilvánulási formája, mikor azt mondjuk felhagyunk a papíralapú adatrögzítéssel, annyival kevesebb fát kell kivágni. Nos, ez nem a legerősebb érv a papír felszámolása mellett, a kényelem és a praktikum sokkal valószínűbb, mivel ilyenkor nem gondolunk bele, hogy milyen környezetszennyezéssel is jár valójában az, hogy a digitális térbe szervezzük ki az életünk bizonyos részeit.

Vicces, mert már a Szilícium-völgy is egy kémiai elemről kapta a nevét, a legnagyobb tech-óriások nagyon is tisztában vannak vele, hogy a digitális életmód ásványkincseken alapul.


Ez azonban az átlag felhasználóban sosem tudatosul igazán. Jussi alaptézise szerint súlyosan megtévesztő az az "elektronikus kapitalizmus", ami mára a mindennapjaink részévé vált, és hosszútávon nem is fenntartható. A virtuális tér ugyanis nem csak adatból áll, hanem természeti erőforrások függvénye, hogy működni tudjon.

Kobalt, szén, olaj, réz, és alumínium.

Ezekre mind szükség van ahhoz, hogy az eszközeink működni tudjanak, a képernyők, az akkumulátorok és a többi alkatrész előállítása bizony azzal jár, hogy az ásványkincseket ki kell bányászni. Nyilván nem a szomszédban bányásszák, hanem Kongóban és Afganisztánban. Azonban nem csak a bányászat rombolja súlyos mértékben a környezetet, hanem a digitális eszközökből keletkező brutális mennyiségű mérgező hulladék is, nem beszélve arról, hogy az elektromágnesességen alapuló eszközök káros hatással vannak a fizikai és lelki állapotunkra is.


Ez utóbbi talán már sokkal kézzelfoghatóbb, hiszen nap mint nap tapasztaljuk, ahogy a modern kor vívmányai nem hogy összehoznak, hanem sok esetben inkább izolálnak minket egymástól. A közösségi média kifejezés nyilvánvalóan az egyik legnagyobb hazugság, amit kitaláltunk saját magunk becsapására.

A zöld forradalomnak tehát bár közvetlenül alig-alig látjuk a kárát, nagyon is van neki, és csak nagyon kevesen beszélnek róla. Éppen ezért lég valószínűtlen az is, hogy a zöld fordulat ment majd meg minket a klímatasztrófától, hiszen a digitalizáció csak tetézi a bajokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás