promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elrohasztja a gyerekek agyát és a szülők hagyják: megdöbbentő eredmények derültek ki egy országos felmérésből
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő számok derültek ki a médiahatóság legfrissebb jelentéséből.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, röviden csak NMHH legújabb médiapiaci jelentéséből egészen megdöbbentő adatok derültek ki. A felmérés többek között azt kutatta, hogy hogyan változnak a fiatalabb generációk médiafogyasztási szokásai, és jó hír, hogy egyre kevesebbet televízióznak vagy rádióznak. A rossz hír azonban, hogy helyette még haszontalanabbul töltik az idejüket: a mobiltelefonjukon.

Az internet mindent felfal

Nem túl meglepő, de az online médiafelületek egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a médiafogyasztási tortából, és ebben évről évre egyre nagyobb szerepe van a fiatal generációknak. A 8-15 év közötti gyerekek 234 percet töltenek az okostelefonjukkal, ami majdnem 4 órát jelent.

Több kutatás is kimutatta már, hogy ez milyen veszélyeket rejt magában, elképesztően rontja a stressztűrő képességet, a koncentrációt és a memóriát, csökkenti a szociális készségeket, növeli a szorongást, függőséget okozhat, megváltoztatja az agy szerkezetét és működését, úgyhogy tudatos szülőként érdemes korlátozni a gyerekek okostelefonos működését. Ebben a videóban hasznos tanácsokat kaphatunk arról, mit érdemes kezdeni a gyerekek képernyőfüggőségével:

 

A kütyüfüggőség a gyerekeket különösképpen fenyegeti, főleg a legkisebbeket, akiknek az idegrendszere még egyáltalán nincs felkészülve ilyen mennyiségű ingerhez. Ugyanakkor a kütyük a felnőttek életét sem teszik feltétlenül könnyebbé, egyáltalán nem könnyű tudatosan használni a készülékeket.

Itt van például ez a humoros hangvételű videó arról, hogy milyen idegesítő és visszatetsző tud lenni a telefonozás, és hogy az emberi kapcsolatainkra, párkapcsolatunkra, baráti társaságunkra is nagyon rossz hatással lehet az érintőképernyő:

Nem kell még temetni a televíziót

A 13-17 évesek naponta 133 percet töltenek televízió nézéssel, ami nagyjából egy egész estés film, két reality műsor, vagy egy tehetségkutató show nézésének idejével egyezik meg. A fiatal felnőttek (18-29 év) sem töltenek sokkal több időt a készülék előtt, ők 144 percet szánnak erre naponta. Az országos átlag egyébként 289 perc, tehát a magyar lakosság átlagosan majdnem 5 órát ül a TV előtt, ami azért egészen hihetetlen adat, hiszen ez mind az aktív mozgás elől veszi el az időt.

A rádióhallgatással töltött percek száma is csökkenő tendenciát mutat, , a 15 évesnél idősebb lakosságnak pedig már több mint a fele egyáltalán nem forgat semmilyen nyomtatott újságot (44,2%).

Ma már a magyarországi internetfelhasználók 58 százaléka naponta 3-nál is több órát tölt az interneten, ezt az adatot meglátva könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha a Mátrixban élnénk.

Ez a szám azért is növekedik folyamatosan, mert a hagyományos platformoktól folyamatosan veszik el a különböző streaming szolgáltatók, ahol zenét, filmet, vagy egyéb mozgóképes, edukatív vagy szórakoztató tartalmakat lehet fogyasztani. A legtipikusabb példák a Netflix, a HBO Max, a YouTube vagy a TikTok és a Spotify.

Forrás: MEDIA1

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás