promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Drasztikusan korlátoznák a 18 éven aluliak képernyőidejét – a szigorú kontroll könnyeket csalhat a gyerekek szemébe
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fontos oka van a drasztikus döntésnek, még ha a gyerekek ki is fognak borulni miatta.

Kína szigorú szabályozást terjesztett elő az országban élő fiatalok okostelefon-használatával kapcsolatban, amelynek célja a gyerekek okostelefon-függőségének kezelése és a digitális élet kontrollja. A kínai kiberhatóság legújabb javaslatában azt szorgalmazza, hogy a 18 év alattiak napi maximum két órán át nyomogathassák telefonjukat.

A javaslat egyenlőre nem minden korosztályra nézve ugyanolyan szigorú. A 16-17 évesek esetében még meglehetősen megengedő, nekik naponta két órás használati idő lenne engedélyezett. A fiatalabb korosztálynál, 8 és 15 év közötti gyerekeknél, ez az időkeret csupán egy órára csökkenne, míg a 8 év alattiaknak csupán napi 40 perc állna rendelkezésükre.

A kiberhatóság nem csak az időt korlátozná, hanem az időpontot is. Az este 10 és hajnali 6 óra között minden fiatalnak tilos lenne a mobilhasználat. Továbbá a szülőknek lehetőségük lenne korlátozni, hogy gyerekük mit láthat és milyen tartalmakkal találkozhat a telefonján.

A CNBC szerint a kínai kiberhatóság javaslatának célja az lehet, hogy Kína még nagyobb ellenőrzést gyakorolhasson az ország digitális élete felett. A végrehajtás azonban nem lesz egyszerű, mivel a gyártóktól olyan speciális, fiataloknak szánt mód kialakítását követelhetné meg, amely korlátozza a telefonhasználatot. Ez az intézkedés akár az Apple-t is arra kényszeríthetné, hogy készítsen egy ilyen speciális módot a rendszerében, de csak a kínai piacra.

Fontos megemlíteni, hogy a javaslat egyelőre csak elképzelés szintjén létezik, és nem vált még jogszabállyá. Az egészség megőrzése egy fontos tényező a képernyőidő korlátozásában. Az állandó ülés és a kevés mozgás hozzájárulhat az elhízáshoz és az egészségügyi problémákhoz, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Az esti képernyőfény pedig befolyásolhatja az alvás minőségét, így az alvászavarok kialakulásához vezethet.

A túlzott képernyőidő elvonhatja a figyelmet az iskolai tanulástól és más tevékenységektől, ami negatívan befolyásolhatja a gyerekek iskolai teljesítményét. Emellett a szociális kapcsolatok zavara is fennáll, hiszen a sok idő eltöltése a képernyő előtt csökkentheti a személyes interakciókat és a társas készségeket.

Az elszabadult képernyőhasználat függőséghez vezethet, amikor a gyerekek nehezen tudnak elszakadni az elektronikus eszközöktől és az online világtól. Ez a függőség pedig negatívan befolyásolhatja az életük más területeit és az érzelmi egészségüket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás