promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Akkora a szúnyogveszély, hogy már robotok küzdenek ellenük a csatornákban
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A moszkitók által terjesztett betegségek egyre nagyobb veszélyt jelentenek, ezért drasztikus módszert választottak ellenük.

A szúnyogok óriási kihívást jelentenek, különösen azok a fajták, amik olyan vírusokat hordoznak, mint a nagyon komoly betegséget okozó dengue és zika, melyeket egyetlen csípéssel átadhatnak gyanútlan áldozatuknak. A dengue ellen sajnos nincs vakcina, így az egészségügyi szakembereknek jobb híján a vérszívó rovarok elleni harcra kell összpontosítaniuk.

A városok növekedéséhez a vérszívó rovarok is alkalmazkodtak, így a mindenki életét megkeserítő szúnyogok a számukra kedvező helyeket keresve meghódították a csatornákat, ahol ráadásul ellenőrzésük és kutatásuk is sokkal nehezebb, mint a felszínen. Ennek a problémának a megoldására a Tajvani Nemzeti Szúnyog-Által Terjesztett Betegségek Kutatási Központjának tudósai egy új ötlettel álltak elő: robotokat vetnek be apró ellenségeinkkel szemben.

Ez a módszer nem teljesen újkeletű, más országokban is tesztelésre került már, de a legtöbb esetben repülő robotokkal, amelyek a talajt figyelik, olyanokra, amelyek a csatornákat képesek felderíteni és megtisztítani, még nem volt példa. Egy új tanulmányban, amelyet a közelmúltban publikáltak a PLOS Neglected Tropical Diseases című folyóiratban, az ázsiai állam kutatóinak csapata bemutatta azokat a robotokat, amiket a városi csatornahálózatba küldtek, hogy felkutassák és kiirtsák a szúnyoglárvákat.

Ezeket a sokoldalú gépezeteket számos hasznos eszközzel szerelték fel, többek között digitális kamerákkal és LED lámpákkal, hogy észlelhessék a szúnyoglárvákat a vizes területeken. A megtalált lárvákat forró vízzel, vagy rovarírtóval permetezik le, kerekeik révén pedig 5 méter/perc sebességgel képesek haladni. Úgy tervezték őket, hogy kellően stabil legyen a felépítésük és ne boruljanak fel könnyen, hiszen olyan területeken járőröznek, ahol az embereknek nagyon nehéz lenne megközelíteni és ismét helyes pozícióba állítani őket. A robotok célja az Aedes nembe tartozó szúnyogok gyérítése, hiszen ezek hordozzák a leggyakrabban a veszedelmes, fertőző trópusi betegségeket.

Az elmés szerkezetek mellett más módszereket is alkalmaznak, például a Gravitraps nevű csapdákat, amelyek képesek magukhoz csalogatni és csapdába ejteni a nőstény szúnyogokat. Az így nyert mintákat elemezve döntöttek arról, hol kellene bevetni a szúnyogvadász robotokat. A tesztelt zónákban egyértelműen visszaesett a szúnyogok, illetve a fertőzést hordozó rovarok száma, ami azt jelzi, hogy a robotok hasznos eszközök lehetnek a betegség ellenőrzésében és megelőzésében. Természetesen mindig van lehetőség tovább fejleszteni őket. Jobb érzékelőkkel, mesterséges intelligenciával, fejlettebb mobilitással és autonóm funkciókkal ezek a robotok még használhatóbbak és eredményesebbek lehetnek a jövőben.

Ez a program is kiváló példa arra, hogy a modern technológia hogyan segíthet a közegészségügyi problémák megoldásában. A tajvani kutatók által kifejlesztett szúnyogirtó robotok nem csak hatékonyak, hanem innovatívak is, hanem új utakat nyithatnak a betegségek elleni küzdelemben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás