promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A háborúknál is több áldozatot szed ez a veszélyes állat, valóságos gyilkos és nincs előle menekvés
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kevesen sejtik, mennyi áldozatot szed évente ez a rettegett faj.

Az emberiség már hosszú ideje úgy gondolja, hogy a bolygó valódi uraiként nem sok veszély fenyegetheti. A technológiai civilizáció korába lépve valóban sokkal biztonságosabbá vált az életünk összehasonlítva elődjeinkével, azonban a természet mind a mai napig megmutatja, hogy ki az igazi úr. Számos olyan faj akad a földön, amelyik valós veszélyt jelenthet ránk nézve, akad azonban egy, amely még ezek közül is kiemelkedik és hihetetlenül sok ember válik az áldozatává.

Sokan alighanem valamelyik mérgeskígyóra, esetleg egy félelmetes testi adottságokkal bíró ragadozóra tippelnének, azonban a válasz egy sokkal apróbb és kellemetlenebb élőlény, a moszkitó. A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok által kiadott összegzés szerint bolygónk leghalálosabb állatai minden kétséget kizáróan ezek az apró, repülő vérszívók, amelyek évente 500 ezer és 1 millió közötti halálos áldozatot szednek szerte a világban.

Mitől ennyire veszedelmesek? A választ az általuk terjesztett kórokozók, főként a malária jelenti. Ez a parazita egysejtű által okozott betegség nagyon régóta keseríti meg az emberiség életét, és míg Észak-Amerikában és Európában alig-alig fordul elő, addig Afrika egyes területein, Dél-Ázsiában és Dél-Amerikában változatlan intenzitással pusztít.

A betegség ma már viszonylag jól kezelhető, ehhez azonban egy jól működő egészségügyi rendszerre van szükség. A szegénységben élő emberek számára pedig ez sajnos sokszor nem érhető el. A legnagyobb kockázatú csoportba a gyermekek, a terhes nők és az immunhiányos betegséggel élők tartoznak.

A moszkitók ráadásul több más, súlyos betegség hordozói is lehetnek, például a dengue-láz, a chikungunya-láz, a nyugat-nílusi vírus és a Zika vírus. Az életünket megkeserítő repülő vérszívók elleni harcban nagyon fontos szerepe van a megfelelő infrastruktúrának. Már egy szúnyoghálós ablak is komoly segítséget jelenthet. Az éghajlatváltozás hatására sajnos egyre kiterjedtebbá válik az életterük, így jobb időben felkészülni az általuk jelentett veszélyre.

Természetesen akadnak más veszedelmes fajok is, például a WHO jelentésében leírják, hogy a mérgeskígyók akár 138 ezer ember halálát is okozhatják évente, míg a fertőzött állatok harapása által terjesztett veszettség közel 60 ezer áldozatot szed. Az egyetlen olyan faj viszont a Livescience cikke alapján, amely felveheti a versenyt a moszkitókkal is a pusztítás mértékét illetően, az ember. 2017-ben a statisztikák szerint a gyilkosságok és fegyveres konfliktusok több mint 553 ezer ember halálát okozták a világban. Elkeserítő adat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás