promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémisztő fémfogú lény él közöttünk, a vérféreg titkát 20 év után sikerült megfejteni
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A természet valódi csodái ezek az ijesztő és agresszív lények, végre talán sikerül megfejteni a titkukat.

A természet már számtalan alkalommal bizonyította, hogy képes túlszárnyalni az emberi elme legvadabb ötleteit is. Létezik egy olyan élőlény, amely mintha egyenesen nyomasztó rémálmaink világából kúszott volna elő, hogy utána gondolatainkba beleégve kísértsen bennünket tovább.

Az akár 35 centiméteres hosszúságot is elérő vérféregnek elegendő csupán a nevét meghallani, hogy máris kellemetlen gondolatokat ébresszen az emberben. Nevét onnan kapta, hogy bőrük áttetsző volta miatt jól látható alatta a vörösvértestekben gazdag testnedvük. Az igazán rémes tulajdonságuk azonban az, hogy négy darab tűéles foguk részben fémből áll, harapásuk ráadásul erősen mérgező.

Régóta ismert ez a különös faj, azonban fogaik titkára eddig nem sikerült rájönni. A természeteben nagyon kevés olyan élőlény található, amely képes felhasználni testében a fémek erejét. Ennek két oka is van, az első, hogy nehezen jutnak hozzá elegendő mennyiséghez belőle, a második pedig az, hogy a fém állkapocsba és fogazatba történő beépítése rendkívül nagy kihívást jelent egy biológiai alapú szervezet számára. A vérférgek azonban sikerrel vették a kihívást.

Fogaik 10 százalékban rézkristályokból állnak, így elegendően erős a harapásuk ahhoz, hogy áldozataik külső vázát áttörjék, ráadásul, ha ez nem lenne elég, még mérget is fecskendeznek zsákmányukba. A fogak réztartalma egyfajta katalizátorként is működik, gyorsítva a méreganyag hatásmechanizmusát. Keménységük miatt annyira ellenállóak „agyaraik”, hogy átlagosan 5 évig is tudják használni őket, mielőtt újat kellene növeszteniük magunknak.

Az IFLScience cikke szerint a Kaliforniai Egyetem professzora, Herbert Waite és csapata 20 évnyi kutatás után végre rájött ezeknek a különös lényeknek a titkára. A férgek a rezet a víz fenekén található üledékből nyerik ki, feldolgozását pedig egy MTP (multi-tasking protein) nevű fehérje révén végzik el, amelynek 6 különálló és lényeges szerepe van a félelmetes állkapocs kialakításában. Ez a felfedezés az ipar számára is komoly jelentőséggel bírhat.

Áldozatuk megragadása mellett a többi féreggel való harcban is jó hasznát veszik acélos fogazatuknak ezek az igen agresszív lények. Lenyűgözőek és jól példázzák azt, hogy még mindig milyen sokat tanulhatunk a természet tanulmányozása révén.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás