promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas százlábúszörnyeteg tartotta rettegésben környezetét, rémálmokat okoz már a látványa is
Borítókép:  Pofimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Legrosszabb rémálmainkban sem szeretnénk találkozni egy ilyen szörnyeteggel.

A legtöbb ember kicsit idegenkedve tekint az ízeltlábúakra, sokan pedig kifejezetten félnek, vagy undorodnak tőlük. Ennek a szakemberek véleménye szerint evolúciós okai lehetnek és azt sem szabad tagadni, hogy számos, valóban veszélyes faj is akad közöttük. Az erős méreganyaggal rendelkező pókokkal, skorpiókkal, vagy éppen százlábúakkal való találkozás nem csupán ijesztő, de kifejezetten veszélyes is lehet számunkra. Az a szerencsénk, hogy nem éltünk még néhány százmillió évvel ezelőtt, mert azok a lények, amikkel akkortájt találkozhattunk volna, garantáltan hosszú időn keresztül kísértenének bennünket rémálmainkban.

Régóta tudjuk, hogy az ősi földtörténeti korokban minden sokkal nagyobb volt, mint manapság és ez alól az ízeltlábúak sem kivételek.  Ennek a tudósok szerint két fő oka volt. Az egyik az, hogy a karbon korban sokkal magasabb volt az oxigén szintje a légkörben, a másik pedig a nagyobb szárazföldi ragadozók hiánya, hiszen a dinoszauruszok csak később terjedtek el a Földön. Ez a két ok vezetett oda, hogy megjelenhettek bolygónkon az AZ Animals által is bemutatott, kisebb autók méretével vetekedő rovar szörnyetegek, mint például az Arthropleura.

Ez a rémisztően hatalmas ős százlábú körülbelül 300 millió évvel ezelőtt rótta a páradús, buján zöldellő erdők talaját és méretei miatt alighanem kevés ellenségtől kellett tartania. Bármilyen hihetetlen, de akár 2.5 méter hosszúra és 50 kilogrammosra is megnőhetett. Valóságos szörnyeteg, amely ráadásul villámgyorsan tudott haladni, így nem sok esély nyílt előle a menekülésre. Valószínűleg mindenevő lehetett, bár ezt a kérdést még nem sikerült minden kétséget kizáróan tisztázni a hiányos fosszíliák miatt.

Legtöbb maradványára a mai Anglia, Európa és Észak-Amerika területén találtak rá és már közel 170 éve ismerjük. Arra vonatkozóan nincs bizonyíték, hogy a mai százlábúakhoz hasonlóan méreganyaggal is rendelkezett volna. Ismert ragadozójáról nem tudunk, hiszen hatalmas méretei mellett nagyon erős állkapcsokkal és páncélozott testfelépítéssel rendelkezett. Eltünésüket az éghajlat megváltozása okozta, a szárazabb környezetben már nem tudtak életben maradni ezek a behemótok. Alighanem kevesen vannak olyanok, akik szívesen találkoznának ezekkel a lényekkel, annak ellenére sem, hogy a természet valódi csodái közé tartoztak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás