promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem csak Novák Katalin hibázott: botrányos kegyelmi ügyek kavarták fel a közhangulatot, még ma is óriási a felháborodás
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezek az emberek mind kegyelmet kaptak korábban, világszerte magyarázatot követeltek.

Vélhetően aligha van ember, aki ne hallott volna arról, hogy Novák Katalin köztársasági elnök asszony nemrégiben egy tévesen aláírt kegyelmi ügy kapcsán lemondott pozíciójáról. Az embereket azóta is foglalkoztatja a téma és példa nélkülinek gondolják a botrányt, pedig ez koránt sincs így. Több olyan eset előfordult még a közelmúltban is, amikor emberek egész tömege értetlenül állt azelőtt, hogy valaki a jogos büntetése helyett enyhítést, vagy akár teljes szabadságot kapott. Cikkünkben most a történelem legnagyobb port kavart kegyelmi botrányait vesszük sorra.

1974-ben Richard Nixon amerikai elnök nagyot hibázott: legnagyobb politikai ellenfele politikai központi székhelyét ugyanis bedrótozta és lehallgatókészülékeket szeretett volna felszereltetni. Pechére azonban rögtön tetten érték, ez pedig megpecsételte a pályafutását. Természetesen ezután le kellett mondani elnöki pozíciójáról, ez volt a Watergate-botrányként elhíresült incidens. Az ügyben természetesen nyomozást indítottak és az eset súlyosságát figyelembe véve az exelnök komoly büntetésre számíthatott volna. Azonban az utána következő Gerald Ford kegyelmet adott neki, így végül nem vonták felelősségre. Az kérdéses, hogy mennyire bánta meg később a kegyelmi ügyet, mivel sokan ennek tulajdonítják azt, hogy másodjára nem őt választották meg elnöknek és 1976-ban elbukta az elnökválasztást.

Az eset egyébként a Forrest Gump című filmbe is bekerült, természetesen egy kicsit átdolgozva:

Bill Clinton nem bánt szűkmarkúan a kiadott kegyelmekkel, melyeket nem igen tudott megmagyarázni, az egyik ügy azonban különösen nagy felháborodást keltett. Saját féltestvérét, Roger Clintont mentette fel egy év letöltött börtönbüntetés után, ahová kokainterjesztés miatt került. Ez annyira nyílt kihasználása volt az elnöki hatalomnak, hogy óriási hőzöngést váltott ki, a kiengedett tesó pedig nem nagyon becsülte meg az ingyen kapott szabadságot: egy hónap múlva letartóztatták ittas vezetés miatt, de a börtönbe már nem akarták visszaküldeni, így pénzbírságot és két év próbaidőt kapott.

Roger Clinton szívesen vállalt tévés szerepléseket is, itt éppen a David Letterman Showban tűnt fel, amely Amerika egyik legnépszerűbb talk showja:

Azt gondolnánk, hogy sokak kedvenc elnöke Barack Obama feddhetetlen e téren? Pedig neki is volt egy igen vitatott kegyelmi ügye. Chelsea Manninget 35 év börtönbüntetésre ítélték, mivel titkos dokumentumokat szivárogtatott ki az amerikai katonai és diplomáciai tevékenységekről. Ezért is volt érthetetlen amikor Obama 2017-ben 7 év letöltött után a büntetése hátralévő részét elengedte.

A vitatott ügy nagyon foglalkoztatta az embereket, nem csoda, ha akkoriban csak ezzel voltak tele a híradások:

Az eseteknél nem indokolták meg a kiadott kegyelem miértjét, így sok esetben még ma is csak találgatni lehet, hogy a fenti három ember végül mivel érdemelte ki a szabadságot.

Forrás: noizz.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás