promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eddig összeesküvés-elmélet volt, most az amerikaik a New York Times-ban ismerték be: 2014 óta CIA-laborokat működtetnek Ukrajnában
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A lap több mint 200 interjút készített, talán így akarhatják meggyőzni a republikánusokat, hogy támogassák Ukrajnát.

Eddig összeesküvés-elmélet, esetleg Kreml-propaganda volt az az információ, miszerint az amerikai titkosszolgálat, a CIA különböző machinációk révén nyakig benne van az ukrán-orosz háborúban, de egy tegnap előtt megjelent cikk a New York Times-ban hosszú anyagot közölt a témáról.

A hírek szerint az ukrán erők az amerikai titkosügynökség, a CIA támogatásával létesítettek 12 titkos megfigyelőpontot az orosz határ közelében, melyek a kijevi kormány katonai erejének "idegi központjai" lehetnek.

„A sűrű erdő rejtette ukrán katonai bázis leromboltnak és elhagyatottnak tűnik, az orosz rakétatámadások áldozatának. De ez az, ami a felszín fölött van”

Így kezdődik a New York Times-ban publikált cikk, ami szerint a CIA által létrehozott központokban hallgatják le az orosz tábornokok beszélgetésit, és innen követik az orosz műholdakat.

A New York Times jelentése szerint a föld alatti menedékek építése nyolc évig tartott - vagyis a Krím annektálása és a Donbasz orosz nyelvű területeinek felkelése vagy felkelése utáni első két évben kezdődött a projekt. Eddig nemcsak a létezésük volt titkos, hanem egy másik fontos tényező is: szinte teljes egészében az amerikai CIA finanszírozásából valósultak meg, és részben az ügynökség felszerelte őket.

"Teljes mértékben" - ezt már Szerhij Dvoreckij tábornok, egy vezető hírszerzési tiszt nyilatkozta az egyik bázison adott interjúba, hogy mennyire volt CIA-finanszírozású a projekt. Ahogyan a New York Times megjegyzi, az amerikai CIA és más kémügynökségek együttműködése az ukránokkal lehetővé teszi az ukránok önvédelmét. Az amerikai ügynökségek információkkal szolgálnak az ukránok célzott rakétatámadásaihoz, figyelemmel kísérik az orosz csapatok mozgását, és segítenek fenntartani a kémhálózatokat.

Az újság szerint az amerikaiak eredetileg gyanakvóak voltak, de az ukrán hírszerzési szakértők aktívan "meghódították" őket azzal, hogy információkat kezdtek átadni nekik, beleértve az északi orosz flotta tevékenységét. A CIA 2016-ban kezdte el képezni az ukrán katonai hírszerzés 2245-ös egységét, amely sikeresen dekódolta az elfogott orosz drónok rendszereit.

Ennek az egységnek Kirilo Budanov is tagja volt, aki jelenleg tábornoki rangban vezeti az ukrán katonai hírszerzést. Emellett az ügynökség ukrán kémeket képzett Oroszországban, Európában és még Kubában is. Az amerikai személyzet még az 2022-es orosz invázió kezdetét követően is maradt az ukrán bázisokon.

forrás: New York Times

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás