promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 Gyilkos barátság: KGB és CIA ügynök barátkozott össze, miközben egymásra vadásztak
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ismerjük a Mr. és Mrs. Smith filmet, ahol Angelina Jolie és Brad Pitt sok év házasság után jönnek rá, hogy valójában bérgyilkosok, akiknek egymást kell kiiktatni. Na de gondoltad volna, hogy ez valóságban is megtörtént.

1992 nyarán az amerikai Jack Platt és orosz legjobb barátja, Gennagyij Vaszilenko négy év után először látták egymást. Feszült találkozás volt. Vaszilenko 4 évet volt egy orosz börtönben és úgy gondolta, hogy barátja Platt juttatta őt oda. „Miért árultál el? Ez volt a terv kezdettől fogva?” – kérdezte Vaszilenko, és hangja megtört a meghatottságtól. Plattnak könnyek szöktek a szemébe, és így válaszolt: „Krisztus, hát te vagy az a testvérem. Soha, soha nem tudnék ilyet tenni veled.” Vaszilenko nem hagyta, hogy befejezze a mondatát, most zokogó barátját megölelte, és elmondta, mennyire hiányzik neki.

Ez a szoros férfibarátság jelenete megható volt, egy bizarr ténytől eltekintve. Vaszilenko KGB-ügynök volt, Platt pedig CIA-s. És ők legjobb barátok voltak. De, hogy történhetett ez meg?

Platt, 1936. február 18-án született San Antonio-ban, ex tengerészgyalogos, Cowboy Jack néven ismerték, aki szerette a fegyvereket, és elkötelezett ügynökként kiváló hírnevet szerzett. Vaszilenko, aki 1941. december 3-án született, Szibériában nőtt fel a hidegháború csúcspontján, és „a legsztereotipikusabb oroszországi életet élte”.

A szovjet diplomatának az volt a küldetése, hogy CIA- és FBI-ügynököket toborozzon kémnek, sportos életmódját felhasználva, hogy ügynökökkel a tenisz- és röplabdapályán társalogjon.

Egyik tenisztársa Platt CIA munkatársa volt, és őt kellett az orosznak, ám de Platt a CIA-dossziéjából ismerte Vaszilenko valódi munkáját.  Platt megbeszélte Vasilenkoval, hogy találkoznak egy Harlem Globetrotters játékon. Vaszilenko később azt mondta, szinte azonnal tudta, hogy a cowboy sapkában és csizmában pompázó Platt, aki azt állította, hogy a Pentagonban dolgozik, vagy FBI, vagy CIA ügynök.

A játék során Platt a fegyverek felé terelte a beszélgetést, tudván, hogy Vaszilenko szintén lelkes fegyver hobbista, és meghívta lőni. Az ügynök pár hamarosan lövöldözni kezdett, és továbbra is rendszeresen együtt töltöttek időt azzal a hivatalos ürüggyel, hogy megpróbálják beszervezni egymást. Míg több évig nem ismerték be egymásnak tényleges munkájukat, Russo, aki sokszor interjút készített mindkét férfival együtt, azt mondja, ez nagyjából csak udvarias formalitás volt.

Néhány évvel később végre bevallották egymásnak, de szinte nem is kellett, hiszen tudták mind a ketten anélkül, hogy ki kellett volna mondaniuk. – Nem volt kérdés, hogy mi történik.

Ez a barátság életük hátralévő részében tartott annak ellenére, hogy Vaszilenkot kétszer is bebörtönözték Oroszországban, és körülbelül hat évet töltött hamis vádak miatt fegyházban, miszerint együttműködött cowboy barátjával.

Platt 1987-ben nyugdíjba vonult a CIA-tól, de továbbra is együtt akart járni Vasilenkóval, aki akkor Guyanában állomásozott. Így alkut kötött az ügynökséggel, hogy továbbra is megpróbálja beszervezni. Évente kétszer elment Guyanába, ahol Vaszilenkóval sport lőttek és persze soha nem toborozta be.

1993-ra mind Platt, mind Vaszilenko, akit a KGB első börtönviselése után elbocsátott, egy biztonsági tanácsadó céget alapított. Abban az évben cégeik közös vállalkozásban is működtek, megosztották kapcsolataikat és üzleteket kötöttek.

Vaszilenko 2010-ben, második börtönviselése után az Egyesült Államokba költözött, és vett egy házat Platt közelében, ahol az ingatlanon helyet kapott egy lőtér, ahova együtt jártak lőni.

Ettől kezdve a két férfi nagyjából minden nap találkozott egészen Platt nyelőcsőrákban bekövetkezett haláláig, 2017. január 4-ig. Vaszilenko (77) Virginiában él.

A garázsában egy polcon tartja Platt cowboy-kalapját, és azt mondta, hogy ha meghal, régi barátja mellé akarja temettetni magát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás