promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Név szerint Orbán Viktornak üzent az orosz parlament, a Kreml szóvivője, és a többi európai országhoz is volt egy-két szava
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Dimitrij Peszkov a visegrádi négyek csúcstalálkozójára reflektálva üzent Orbán Viktornak.

Tegnap előtt tartották a V4 legfelsőbb szintű vezetőinek közös találkozóját, ahol a számtalan kérdést vitattak meg résztvevő felek - köztük nem egy olyat, amiben akár gyökeresen eltérő álláspontot képviselnek.

A Visegrádi Négyek (V4) csoportja Közép-Európa négy országát fogja össze: Csehországot, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát. Az együttműködésük politikai, gazdasági és katonai területen erősödött az EU-tagságuk alatt. Céljuk a régió fejlődésének elősegítése, közös érdekek képviselete az EU-ban, valamint a regionális stabilitás és biztonság erősítése.

Orbán Viktor a találkozót követő sajtótájékoztatón kifejezte, hogy bár Ukrajnát Magyarország nem támogatja fegyverrel, és azonnali tűzszünet lenne a kívánatos, egy esetleges orosz győzelem esetén fél attól, hogy Magyarországnak közös határa legyen Oroszországgal, mivel arról a múltból "nem túl jó" tapasztalataink vannak.

A sajtótájékoztatót minden bizonnyal orosz részről is követték, ugyanis maga Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője reagált a kijelentésre, név szerint is említve a magyar miniszterelnököt.

Messze nem mindenben értünk egyet Orbán úrral, Oroszország nem jelent semmilyen veszélyt - ellentétben azzal, amit most irigylésre méltó állandósággal ismételgetnek az Európai Unióban - egyetlen olyan államra sem, amely nem ellenséges Oroszországgal szemben, amely nem próbál meg ellen-Oroszországgá válni, tehát az ezzel kapcsolatos félelmek alaptalanok"

- fogalmazott a Kreml szóvivője az esetleges közös határtól való félelemre reflektálva.

Az orosz-ukrán háború kitörésének a napokban volt a második évfordulója, egyelőre még nem lehet tudni, mikor, és hogyan lesz vége, mindenesetre az utóbbi időben az ukránok részéről meglehetősen lesújtó hírek érkeztek, miközben Oroszország ismét leállítja március elsejétől a benzinexportot, amivel azért érdekes helyzeteket teremthet a kontinensen.

(MTI)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás