promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Búvárok átvizsgáltak egy több ezer éves római hajóroncsot, szenzációs felfedezés lett a vége, legendás hős szobrának elveszett részét találták meg
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezzel a hajó egyik rejtélye megoldódott, de még messze nincs vége a kutatásoknak.

Görögország sziklás partjainál egy híres ókori hajóroncs helyén kincses leleteket fedeztek fel. A számos lelet között van Herkules, az ókori görög és római mitológiából ismert, híresen erős isteni hős márványfeje, és talán még emberi maradványok is.

Az Antiküthéra roncsa egy római kori hajóroncs, amely Kréta szigetétől északnyugatra található. Leginkább úgy ismert, mint az a hajóroncs, amely egy olyan eszköz, az antiküthérai mechanizmus korrodált maradványait tartalmazta, amelyről úgy vélik, hogy a világ legrégebbi ismert analóg számítógépe.

A roncsot először 1900-ban fedezték fel búvárok, de a folyamatban lévő régészeti projektek azóta is számos érdekes leletet tárnak fel. 

A tengeri régészek nemrég jelentették be egy "rendkívül sikeres" expedíció eredményeit, amely egy nagy szikla eltávolításával kezdődött, így lehetővé téve a hajóroncs egy eddig feltáratlan részéhez való hozzáférést.

Ebben az új üregben felfedezték egy márványszobor talapzatát, amely a lábak alsó részét ábrázolja, és amelyet vastag tengeri lerakódások borítottak. Felfedezték továbbá egy szakállas férfi márványszobor fejét is, amely gyanújuk szerint Héráklészt (más néven Herkulest) ábrázolja. Úgy vélik, hogy ez a fej nélküli szobor az "antiküthérai Héraklész" nevű szoborhoz tartozott, amelyet először 1900-ban szabadítottak ki a vízből.

Két emberi fogat is felfedeztek a tengeri lerakódásokba ágyazódva, amelyek az évezredek során jelentek meg a hajóroncson. Ez azért különösen izgalmas, mert a fogak genetikai és izotópos elemzése további fényt deríthet azokra az emberekre, akik mintegy 2000 évvel ezelőtt hajózhattak ezen a hajón.

Még 2016-ban egy 2000 éves emberi csontvázat találtak a hajóroncsnál, amelyet Pamphilos becenévre kereszteltek. A kutatók mindenféle dolgot felfedeztek a roncsnál, szobroktól kezdve az ékszereken át magáig az Antiküthérai mechanizmusig. Ez a tárgyak sokasága arra utal, hogy valószínűleg kereskedelmi hajó volt. 

A roncson talált tárgyak tanulmányozásával a csapat reméli, hogy némi információt nyerhet a hajó halálra ítélt útjáról. Története nem teljesen világos, de úgy tűnik, hogy a 40 méter hosszú hajó valószínűleg a Földközi-tenger keleti részéből Róma felé tartott. Sajnos nem érte el a célját, miután egy vihar következtében Antiküthéra partjainál szikláknak ütközött.

A hajóroncs összes tárgya közül egyik sem olyan érdekes, mint az antiküthérai szerkezet. A bronz fogaskerekek segítségével előre jelezték a napfogyatkozásokat, nyomon követték a Nap, a Hold és a csillagok mozgását, valamint az ókori görögök által akkor ismert öt bolygó helyzetét: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz.

Forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás