promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hajóroncsot találtak tele rakománnyal - a belsejében lévő kincsek hatalmas titkot árultak el a tudósoknak
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megdöbbentő felfedezésre bukkantak régészek a svéd partoknál, mi lehet a hajótestben?

Egy 500 éves hajóroncs került elő Svédország partjainál és búvárok elképesztő felfedezésekre bukkantak benne. A fából készült hajó maradványait a Maderö-sziget partjainál, a Stockholmtól mintegy 32 kilométerre délkeletre fekvő szigeten találták. A roncs régóta ismert helyi lakosok között, azonban a teljes körű vizsgálatára eddig nem került sor.

A búvárok több mint 1000 fényképet készítettek és mintákat vettek a hajótestből is. Az elemzés, ami a fákon található évgyűrűk alapján történik, azt mutatta, hogy a hajó Észak-Európa különböző részeiről származó fából épült, mégpedig legalább egy része egy 1467-ben kivágott fából.

A hajó rakományából vett minták szintén érdekes eredményeket hoztak. A tetőcserepek, téglatestek és különleges téglák kémiai elemzése Mecklenburg-Elő-Pomerániába vezette őket, ami egy északkelet-németországi tartomány. Ez felveti a kérdést a balti térség középkori kereskedelmének kapcsolatáról, és arra utal, hogy a Hanza-szövetséggel, az észak-német kereskedőközösséggel való kapcsolatuk központja lehetett.

Bár a felfedezett rakomány a hajó kereskedelmi útjára utal, az ágyúgolyók a fedélzeten azt sugallják, hogy a hajón lehetett védelemre is szükség. Az elemzések szerint az egyik ágyúgolyót kénnel vonták be, ami arra utal, hogy az ágyúban tárolták. Ez felveti a lehetőségét annak, hogy óvintézkedéseket tettek a kalózok elleni védelem érdekében.

A régészek szerint a hajó Stockholm felé tartott, amikor elsüllyedt, így közel lehetett a célállomásához. Ez a felfedezés új perspektívát nyit a balti térség középkori kereskedelmére és a tengeri harcokra vonatkozóan, és segít megérteni a korabeli hajóépítészet és hadviselés kihívásait.

Forrás: aol

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás