promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos hajóroncs belsejében 170 éves pezsgőt találtak és megkóstolták: gyomorforgató szavakkal írták le mit éreztek
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Mást is találtak az undorító ízű pezsgő mellett, valósággal sokkolta őket a felfedezés.

Régi hajóroncsokban a filmekben általában kincsesládát szoktak találni - 2010-ben egy csoport búvár felfedezett egy olyan hajóroncsot, amely 168 teljesen töltött pezsgőt tartalmazott.

A hajót finnországi Åland-szigeteki szigetcsoportjában találták meg, ami 1852-ben süllyedt el a Balti-tenger mélyén. Az itt talált pezsgők a Juglar maison-tól származtak, valamint 47 Veuve Clicquot pezsgő is azonosítható volt a dugók alapján (mind a kettő elég borsos árú nedű). A felfedezést követő két évvel rendezett árverésen 11 palackot értékesítettek - óriási összegért, összesen 156 000 dollárért.

Tekintettel arra, hogy 168 palack pezsgőt találtak, úgy gondolták, azért illene megkóstolni a zsákmányt. Philippe Jeandant professzornak három palackból adtak mintát, és beszámolójában azt írja, valószínűleg a legidősebb pezsgőt kóstolta meg.

Érthető módon, miután 170 évig a tenger fenekén feküdtek, a kóstolás kezdetben nem volt pozitív. A jelentés szerint a Balti-tengeri mintákat olyan kifejezésekkel írták le, mint "állati jegyek", "nedves haj", és néha "sajtos". Azonban miután a bort pohárban kavargatták, hogy oxigén érje a folyadékot, a kóstolási jegyzetek megváltoztak: "empirikus, grillezett, fűszeres, füstös" volt a beszámolók szerint a pezsgő íze.

Annak ellenére, hogy az ízük kissé megosztónak tűnik, ez lehetőséget teremthet a jövő kalandvágyó borkészítői számára. A hagyományok szerint minden pezsgőnek legalább 15 hónapot kell érnie a pincében, a Comité Champagne weboldala szerint. A legjobb borok ezen körülmények között készülnek, amelyek magukban foglalják a stabil hőmérsékletet és a fénytől való védelmet.

Hol lehetne jobb környezeti feltételeket találni, mint az óceán mélyén? A Leclerc Briant nevű pezsgőházban például különleges cuvée-t, az Abyss-t hoztak létre, amelynek palackjait Franciaország északnyugati partvidékén merítik el, és ők messze nem az egyetlenek; más borkészítők a tenger alatt fém ketrecekben érlelik a bort az Atlanti-óceán alatt, míg Horvátországban agyag korsókban helyeznek el poharakat, amelyeket a tenger felszínétől 50 méterre helyeznek el.

"A borok lassabban öregednek víz alatt" - mondta Emanuel Pesqueira borszakértő az International Wine Challenge-nek. "Minél mélyebben vannak, annál magasabb az atmoszférikus nyomás, így a borok sokáig megőrzik frissességüket - néhányan úgy ízlenek, mintha épp most palackozták volna, attól függően, hogy a bor stílusa mennyire."

Stabil hőmérséklettel és kevesebb fénynek való kitettséggel a borok felfedezése a hajóroncsban új lehetőségeket teremthet a borkészítő ipar jövője számára.

forrás: IFL science 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás