promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titokzatos temető terül el Budapest közepén, kis utcából nyílik a sírok kertje amiről még a helyiek sem tudnak
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Besétálsz egy apró utcácskán és a saját szemeddel láthatod.

Törzsgyökeres budapestiként hajlamos azt hinni az ember, hogy nem tud már neki újat mutatni a város. Annak megcáfolására vállalkozott egy videó csapat, akik Láthatatlan Budapest elnevezéssel indították útjára Youtube videóikat és nem kevesebbet kísérelnek meg, mint megmutatni a város eddig rejtett oldalait. Az egyik adásban egy egészen különleges helyszínre kalauzolnak és rögtön egy egészen megdöbbentő részlettel indítanak: van egy temető Budapesten, aminek a létezéséről alig egy maroknyi ember tud.

A Fiumei útról nyílik a keskeny utcácska, melyen besétálva megláthatjuk a várkapuszerű építményt, amely a bejárata a kis sírkertnek. Ez a Salgotarjáni úti Zsidó temető.

A sírkertet 1874-ben nyitották és az egyik legjelentősebb izraelita emlék Budapesten, de talán Magyarországon is. 55 hektáros mérete miatt a befogadóképessége korlátozott volt és a századfordulóra nem maradt benne szabad hely. Így az 50-es években lezárták. A természet pedig birtokba vette, valamint az emberi pusztítás sem kímélte, így szép lassan az enyészeté lett a méltóságteljesen kegyeleti hely.

A temető a közép és felsőréteg tagjai vehették igénybe, így főképp bankároknak, nagyiparosoknak, kereskedőknek és a szellemi, kulturális elitnek szolgált végső nyughelyéül a föld.

A temetőben található épületeken ismert építészek dolgoztak, központi eleme pedig a szertartási épület, mely ma már csak árnyéka egykori önmagának. Amikor még teljes pompájában állt, akkor hatalmas kupolában végződött a teteje, melynek egészét Zsolnay porcelánnal borították. A kupola szomorú véget ért, a 70-es években az emberi elhanyagolás és gondatlanság miatt beszakadt és soha többé nem állították helyre. Az, hogy az értékes berendezés és a porcelán hová kerültek, azóta is rejtély. A belső kialakításnál a fekete és az arany színek domináltak, díszítésképp pedig magyar és zsidó jelképeket, ábrákat alkalmaztak.

Amennyiben még több érdekes részletet szeretnél megtudni erről a különleges atmoszférájú helyről, akkor a videóban körbevezetnek és megmutatják a rejtett zugait, de sok egyéb érdekességet is mesélnek még erről a kis városközepi ékszerdobozról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás