promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vízalatti múzeum mentheti meg a tengeri élővilágot, rejtélyes, gigantikus alkotásokkal küzdenek az orvhalászok ellen
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teszik mindezt saját pénzből, az állam nélkül.

Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás sajnálatos módon rendkívül alacsony, pedig az ilyen módon bevitt fehérjék és zsírok a legegészségesebbek közé tartoznak - egykori viza-nagyhatalom voltunk, ma már a legtöbb családban szinte csak karácsonykor kerül az asztalra nem túl ügyesen kirántott, olajos panírú hal.

Talán ennek is köszönhető (és a tenger hiányának), hogy az óceáni, tengeri halászattal kapcsolatos hírek nem annyira jutnak el hazánkba, pedig különböző ezzel foglalkozó szervezetek szerint a baj óriási, a túlhalászat és orvhalászat hihetetlen méreteket ölt, hatalmas károkat okozva a tengeri ökoszisztémának.

Minden bizonnyal leginkább az államok szerepe lenne ezen jelenség ellen fellépni, de úgy tűnik, az érintett országok hivatalos halászai-horgászai ezt hiába várják - így civil kezdeményezésekre van szükség, amit leginkább saját pénzből finanszíroznak.

Az illegális halászok egyik technikája a horgászatból is ismert "fenekezés" gyakorlata: a kis volumenű, hobbi-horgászatban is illegális - természetesen nagyban is, ennek ellenére csinálják. Hajókkal kivetnek óriási méretű, súlyos hálókat, amiket végighúznak a tengerfenéken, ami mindent felszed: halat, rákot, kagylót, korallt, hínárt, hihetetlen károkat okozva ezzel a tengeri élővilágnak, a virágzó élet helyén üres, víz alatti pusztákat hagyva.

Egy olasz halász, Paolo Fanciulli úgy döntött, ha az állam nem csinál semmit, akkor majd ő kézbe veszi a dolgokat. Meglehetősen kreatív módját választotta annak, hogy lehetetlenné tegye az illegális gyakorlatot: létrehozott egy víz alatti múzeumot.

A koncepciója az volt, hogy a tengerfenékre le kell ereszteni nagy méretű, nehéz köveket, amik kivitelezhetetlenné teszik az hálók tengerfenéken való végighúzását. Megkeresett egy kőbányát, hogy venne tőlük tömböket - mire a bánya a projektről hallva 100 márványtömböt bocsátott a rendelkezésére, ingyen és bérmentve.

Paolo ezután felkért művészeket, hogy faragjanak szobrot a tömbökből, amiket aztán leeresztenek a tengerfenékre, így létrehozva egy víz alatti szoborkiállítást, ami mellesleg ellehetetleníti az orvhalászatot - és a dolog működik. Ahol kihelyezték a szobrokat, onnan ezek a hajók eltűntek, az élet pedig visszatért: növények, halak, tengeri ízeltlábúak népesítik be újra ezeket a területeket.

A videó alatti hozzászólásokból kitűnik, hogy ez a jelenség messze nem csak a Földközi-tengeren probléma: más halászok is jelezték, hogy az ő országukban is hihetetlen károkat okoz a módszer, például az alaszkai lazacpopulációban, vagy az indonéz szigetvilágban.

A módszer megvan, az államoknak nyilvánvalóan lenne pénzük kivitelezni - egyelőre azonban nem teszik, így lelkes adófizetőkre hárul a feladat, hogy igyekezzenek minimalizálni a pusztítást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás