promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfedték Budapest titkos arcát egy térképen: a furcsa jelekkel tarkított térkép már külföldön is terjed
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így még sohasem láthattad Budapest térképét, te mennyit ismersz fel belőle?

Budapest, Magyarország (egyik) szíve, igazi világváros. Turisták tömkelegei lepik el az utcáinkat, azon kevés szerencsés ország egyike vagyunk, akikhez télen és nyáron is megéri elutazni, mert minden alkalommal egy más arcát mutatja szeretett hazánk. Megannyi különlegességgel találkozhat a hozzánk látogató: belvárostól külvárosig minden utcácska rejt valamit, amihez érdemes nyitott szemmel járni. Olyannyira igaz ez, hogy rengeteg városi túraszervezéssel foglalkozó cég nem is külföldieknek csinál idegenvezetést. Ehelyett azt szorgalmazza, hogy helyiként is nézd úgy a várost, mintha turista lennél, mivel rengeteget olyan dolgot láthatsz, ami mellett akár nap mint nap elsétálsz és bele se gondolsz, hogy esetleg régre visszanyúló történelmi emlékeket őrizhet.

Ilyen egészen impozáns épületek és gazdag múlt mellett meglepő, de most valaki mégis egy egészen hétköznapi dolgot ragadott ki fővárosunkból, jelesül a metróhálózatunkat. Persze ebben is különlegesek vagyunk: 1896-ban indult ugyanis hódító útjára a köznyelvben kisföldalattinak nevezett szerelvény, ezzel pedig elsőként indítottunk földalatti vasútat egész Európában. Érdekesség, hogy még valamiben első volt: itt használtak elsőként elektromos motorvonatokat.

A négyes metró átadása után az össz hossza a földalatti vasúti hálózatainknak 39,4 kilométer lett és összesen 52 állomással büszkélkedhetünk.

Erről itt nézhettek meg egy érdekes videót:

Egy éles eszű és vicces kedvű Budapest rajongó most egészen egyedi térképet készített a külföldieknek, de vélhetően a lokálpatrióták is remekül szórakoznak rajta. A térkép komikuma igen egyszerű: az állomások szinte mindegyikéhez rendeltek egy-egy piktogrammot, amely a készítője szerint a legjobban jellemzi az állomást. Van azonban egy csavar: a magyar nyelv igen sokrétű, így némelyik ábra csak elnevezésileg kapcsolódik a megállóhoz, valójában azonban semmi köze hozzá. Ember legyen a talpán, aki rendet tud tenni ebben a káoszban, az azonban bizonyos, hogy remek kikapcsolódás kisilabizálni, hogy melyik állomáshoz milyen jellegzetességet gondolt a szerző.

Mutatjuk a térképet, szórakozásra és nyomozásra fel, nektek mennyit sikerült megfejteni?

Forrás: Facebook / Heroes of Might and Magic 3

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás