promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lelepleztük a Fricska szépfiú hajmeresztő fétisét, Tóth Gabi szerelmének kalapmániája mögött elképesztő ok áll
Borítókép:  Tv2Play
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A mindig elegáns Fricska táncos ezért nem válik soha ikonikus kalapjától: történelmi hagyományokig nyúlik vissza ez a szokása.

Ha felteszik nekünk a kérdést, hogy mostanában melyik híresség szerepelt a legtöbbször az online sajtóban, nehéz nem rávágni, hogy Tóth Gabi. Zajos válása miatt enyhén szólva reflektorfénybe került, és ebből a fényből a történet más szereplőinek is jut. Talán a leghalkabb az üggyel kapcsolatban Gabi új párja, a fiatal táncos-fiú, Papp Máté Bence. ebben a cikkünkben egy olyan aspektust szeretnénk kicsit mélyebbről megnézni, ami fölött eddig a sajtó elsiklott - Papp Máté Bence kalapviselési szokása, és hogy vajon ez honnan ered.

A Fricska együttes táncosának egzisztenciáját a színpadon való jelenlét adja, így nem meglepő a dolog, hogy a stílus-játék csúcsra van járatva. Az esztétikus fizikum ebben a szakmában alapvetőnek számít, de Papp Máté Bence öltözködésben is egyedit villant, legszembetűnőbb darabjai bizonyosan a kalapjai.

A kalap az előző században a férfiak számára szinte olyan alapvetésnek számított, mint az alsónemű, napjainkra már azonban az emberek nagy része számára nem része az alapvető ruhatárnak, inkább előadóművészek merész kiegészítője lett.

A fejfedő viselésének eredete szinte egyidős az emberiséggel: már az ősember korából származó, nemezből készült fejvédőket is találtak, az ókori görögök petaszosznak nevezett, szárnyakkal díszített kalapokat hordtak. 

A kalapok igazi fénykora a 18. század körül jött el: a reneszánsz után modernizálódó társadalom esztétikájának elengedhetetlen kellékei voltak az úgy nevezett bicorne- és tricorne-kalapok - gondoljunk csak például Napóleon portréjára, és rögtön tudjuk, melyik stílusról beszélünk:

Innentől kezdve mintegy 200 éves keresztül a férfidivat elengedhetetlen kellékévé vált: régi utcai videókat nézve (értelemszerűen mozgóképrögzítés feltalálása után) szinte nincs férfi sziluett kalap nélkül. Hollywood szintén jócskán hozzájárult a kalap népszerűségéhez, de egyáltalán nem csak a tengerentúlon hódított: nem csak Humphrey Bogart, de Ady Endre, Kassák Lajos, vagy Vlagyimir Majakovszkij is elképzelhetetlen a fejfedő nélkül - az amerikai gengszterdivatról nem is beszélve.

A kalapviselésnek nem csak a divatban volt szerepe - egész kultúrája alakult ki az évtizedek-századok alatt, gondoljunk csak az olyan kifejezésekre, mint például a "megemelem a kalapom". A különböző társadalmi rétegek természetesen különböző kalapot hordtak, de a nemes fején ugyanúgy ott volt a cilinder, mint a koldusén az egyszerű kis karimájú nemez kalap - és természetesen készültek kalapok a legkülönbözőbb anyagokból, nyúlszőrtől a teveszőrön keresztül a hódprémig.

Az előkelőbb korok a század elején még inkább cilindert hordtak, majd jött a fedora hódítása - Frank Sinatra, Humphrey Bogart, de Michael Jackson ikonikus fejfedői is fedora stílusú kalapok voltak.

A '60-as években azonban elkezdett folyamatosan kiszorulni a divatból - és igazán egy konkrét okot nem lehet megnevezni, hogy miért. Az elméletek között szerepel a személygépjárművek elterjedése, és a második világháború, mint esemény - a harctéren a finom szőrből készült kalapok helyett inkább a fémből készült katonai sisakot hordtak, és a háború végeztével annyira hozzászoktak, hogy nem éledt fel újra, illetve John. F. Kennedy amerikai elnök szinte sohasem mutatkozott kalapban. Az elnök a nagy hatalma mellett igazi stílusikon is volt, és kalap nélküli szettjei a férfiak is elkezdték utánozni.

A kalapnak tehát komoly történelme van, és annak ellenére, hogy nem része a legtrendibb szetteknek, bőven hordják ma is: az előadóművészek körében talán népszerűbb, mint az átlaglakosság körében, és nem is csoda. Egy jól megválasztott, elegáns, szépen kivitelezett kalap ugyanis feltűnő, stílusos kiegészítő, amivel jó eséllyel egyből kitűnnünk a tömegből, és a tradicionális darabok mellett például már ilyen egészen extrém változatokat is beszerezhetünk, bár nem lesz olcsó:

Arról, hogy Papp Máté Bence kalapviselése mögött valamilyen komoly filozófia állna, nincs információnk, valószínűleg csak egy stílusos kiegészítőként gondol rá, és lássuk be elég jól is áll neki, táncosként abszolút testhezálló kiegészítő - ha rajtunk múlna, biztosan visszahoznánk a férfidivatba. Sok előadó van, akinek a kalap igazi védjegyévé válik, (gondoljunk csak Michael Jacksonra vagy Frank Sinatrara) és Máté remekül csinálja az imidzsépítést - valószínűleg a magyar társadalom nagy részének ha azt mondjuk, hogy tánc és kalap, egyből a szóban forgó úriemberre asszociál: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás