promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Összeomlott év végén az RTL, teljesen megsemmisült a csatorna az ünnepek alatt, ilyen katasztrofális nézettséget még ők sem vártak
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az RTL teljes kudarcot vallott.

2023 gyászos, bukásokkal és kudarcokkal teli év volt az RTL számára. Nem elég, hogy folyamatosan saját negatív rekordjaikat döntögették a nézettséget illetően, minden egyes kiemelt műsoruk katasztrofális eredményeket hozott, amikhez oly sok reményt fűztek. A csatorna azt gondolta, hogy az év egyik legnagyobb dobása lesz az Istenes Bence vezetésével készült Tippelj és vidd el, ami a nemzetközi kereskedelmi televíziózás legrégebben műsoron lévő, egyben egyik legnépszerűbb game showja. Magyarországon csúnyán megbukott.

Ezt követte a felturbózott Activity, ami ugyancsak megbukott. Se baj, ősszel érkezik a The Voice, ami majd hasítani fog - gondolta az RTL; rosszul. Talán az év legnagyobb anyagi bukását pont az X-Faktor pótléka kanalazta össze a médiavállalatnak. Az év végére tartogatták az utolsó reménységüket: naivan azt hitték, hogy A Város királynői majd megváltják a világot, és legalább az év végén kiemelkedő nézettséget fognak nekik generálni.

A pénzüket két kézzel szóró, pöffeszkedő luxushölgyek arcoskodásai és drámázásai elképesztő érdektelenséget váltottak ki, a műsor még az 51. héten is saját negatív rekordjait döntögette.

Ezek után az RTL már semmiben sem tudott reménykedni, teljesen elengedték a 2023-as évet, és még arra sem voltak képesek, hogy egy épkézláb ünnepi műsorkínálatot rakjanak össze karácsonyra. Biztos gondolták, hogy mindenki a Reszkessetek betörőket fogja nézni a TV2-n, azzal pedig nehéz felvenni a versenyt.

Az RTL olyannyira félvállról vette idén a karácsonyt, hogy szinte nem is tűzött műsorra ehhez kapcsolódó filmeket; egyedül december 26-án, késő este vetítették le a Nagykarácsony című magyar alkotást.

De tényleg ennyire reménytelen lett volna a helyzet az ünnepi időszakban is? Hiszen olyan sokan hangoztatják a kommentszekciókban, hogy már unják a Reszkessetek betörőket, hogy miért kell mindig ugyanazokat adni, már a kutyát sem érdekli. A Promotions is kíváncsi volt arra, hogy idén mit választottak olvasóink a karácsonyi időszakban, és meglepő módon valamiért mégis, hatalmas fölénnyel végzett az első helyen a Reszkessetek betörők. Mögötte jócskán lemaradva a streaminges kínálat áll, a dobogó harmadik fokára pedig a családi filmek, többek között a Grincs animációs film került fel.

Tehát a TV2 a karácsonyt is durván behúzta magának, de ez még semmi. A csatorna olyan brutális csapást mért a nézettségi versenyben az RTL-re, amihez foghatót csak nagyon-nagyon ritkán látunk.

Nem kevesebb, mint 7,9 százalékponttal többet húzott be magának a TV2, ez pedig orbitálisan hatalmas különbség.

Azt már említettük, hogy A Város királynői utolsó adásai is csúfos kudarcot vallottak, míg vele szemben a Farm VIP kiemelkedő számokat hozott. Bár a Szerencsekerék-nek nem akadt ellenfele az RTL-en, csak közepes eredményt tudott elérni; ráadásul Kasza Tibi műsora folyamatosan gyengébb heti átlaggal zár, amiből az látszik, hogy a nézők kezdenek ráunni az ország legpörgősebb showjára. Nem kisebb bukást produkált a Kanapéhuszárok sem, aminek évadzárója szintén negatív rekorddal végződött.

Az RTL bukását tetézi, hogy december 23-án, szombaton a Lego Masters kikapott a TV2-n vetített L'ecsó című animációs filmtől - nem is kicsit. Az igazi gyomros viszont december 24-én jött. Szenteste teljesen összeomlott az RTL nézettsége.

Aznap az Aladdin tarolt a TV2-n, háromszor annyian nézték, mint a vele egy időben sugárzott RTL-es filmet, a Trollokat. Aztán jött a Reszkessetek betörők, ami az elmúlt évekhez képest sokkal jobb eredményeket ért el, vagyis többen nézték ebben az évben, mint korábban.

Nem elég, hogy a heti nézettségi toplista élén végzett (hiszen kétszer annyi nézőszámot húzott be, mint mögötte a Farm VIP), de annyira jól ment most Kevin első kalandja, hogy konkrétan

a 2023-as év harmadik legnézettebb műsora lett (a Zsákbamacska bevezető különkiadása és a Sztárbox 2. adása után).

Az RTL vele egy időben az Ilyen az élet című film megint csak összeomlott.

Mutatjuk a konkrét számokat december 24-éről:

  • Aladdin (TV2): 542 ezer (teljes lakosság), 185 ezer (18-49)
  • Trollok (RTL): 129 ezer (teljes lakosság), 60 ezer (18-49)
  • Reszkessetek, betörők! (TV2): 788 ezer (teljes lakosság), 414 ezer (18-49)
  • Ilyen az élet (RTL): 156 ezer (teljes lakosság), 53 ezer (18-49)


Azt egyelőre nem tudni, hogy december 25-én, 26-án, illetve 31-én milyen nézettséggel zárt az RTL és a TV2, de nagyjából hasonló eredményre kell számítani.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás