promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az egri vár szomszédságában szellemtanyát találtak hazánkban, ahol nem csak a múlt kísért
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hazánk sem kivétel a kísértet járta helyek tekintetében, történelmünk pedig számos olyan várral büszkélkedhet, ahol a különböző korok lenyomata még mindig átszűrődik az idő és a tér megmagyarázhatatlan fátylán.  A szellemturizmus pedig  egészen jó üzlet.

A siroki vár egy remek példa a Magyarországon található kísértetjárta történelmi helyek felkutatására, ahol ténylegesen is működik a szellemturizmus. Az épület ugyanis annyira régi, hogy a pontos korát sem tudták eddig még megállapítani, hiszen az Árpád-kor előtt már jócskán használták az avarok erődként a létesítményt. A török hódoltságot követően pedig elhagyatottá vált, legalábbis fizikai síkon mindenképpen. Azonban egykori lakója, a gyönyörű, vörös hajzuhataggal megáldott Kompolt Gizella a mai napig is kísért a falak között.

A monda szerint Gizella remek kardforgató hírében állt, majd egy este beköszöntött a várba hét vándor. Közülük az egyik nagyon megtetszett Gizellának és azonnali szerelme viszonzásra is talált. Azonban a másik hat legény is igényt tartott a lány kezére és az akkori szokás szerint meg kellett vívniuk egymással. Gizella szerelme sajnos elesett a próbán, ezért mérgében a lány lemészárolta mind a hat kérőt, majd saját magát is levetette bánatában a vár fokáról. Az elbeszélések úgy tartják, hogy Gizella szelleme a mai napig is kísért a vár körül a hét vitézzel együtt.

Hollókő is bővelkedik a legendákban, amely leginkább a sötét erőkhöz és magához az ördöghöz köthető. Ugyan minden elbeszélésnek van alapja, így Kacsics András történetét sem hagyhatjuk figyelmen kívül. A monda szerint várának építése közben szemet vetett a szomszéd birtokos feleségére, akit az éjszaka leple alatt elraboltatott, majd bezáratott egy szobába.

Azzal azonban nem számolt, hogy a gyönyörű nő egykori dajkája egy boszorkány volt, aki szövetséget kötött az Ördöggel, hogy nevelt gyermekének baja ne essék.

Kacsics kőművesei pedig hiába haladtak az építkezéssel napközben, az éjszaka folyamán minden egyes aznap felrakott téglát és követ elhordtak az ördögök holló képében a közeli dombra és így épült fel az a vár, amelyet jelenleg is ismerünk. Mivel a kövek így már nem tudták elbújtatni az elrabolt nőt, így ő megszabadult fogságából, azonban Kacsicsra mély átok zúdult és halála után sem lelte meg sem a megbocsátást, sem a békét, így lelke a vár kövei közé lett örök bolyongásra kárhoztatva.

Végezetül említsük meg a Széchenyiek kriptáját is, amelynek közelében felettébb érdekes energiák tapasztalhatók a Nagycenken található Széchenyi-kastélyban és főként annak mauzóleumában. Ide temették el ugyanis a család negyvenhét tagját, valamint számos mumifikálódott test és „ereklye” mellett fellelhető például az a kis fémládika is, amiben Széchenyi István öngyilkosságakor, koponyájából kiszakadt darabkáját tekinthetjük meg. Az épület maga is elég bizarr, az állandó jelenlét szinte akkor is tapasztalható, amikor fizikálisan nincs senki sem egy adott teremben. Vajon mik történhettek itt, hogy a mai napig is ilyen erősen érezni a kísértetek jelenlétét?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás