promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pusztító erejű földrengés rázta meg a Kermadec-szigeteket - óriási szökőár közeleg?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar fül számára roppant egzotikusnak ható szigeteket hatalmas katasztrófa is érhette volna a földrengés után.

Mintha sötét erők mozognának a felszín alatt átvitt és szó szerinti értelemben is. Évek óta olyan életet él az emberiség a Földön, mint egy rossz katasztrófa filmben. Az elmúlt időszakban ugyanis súlyos földrengések rázták meg a Föld különböző területeit. Elég csak az emberi életek százezreit kioltó törökországi és szíriai tragédiára gondolni, aminél csak kevés súlyosabb katasztrófa volt a fajunk történetében és történelmében. 

Hasonló mértékű katasztrófa a 2004. karácsonyi óriási, dél-kelet ázsiai földrengés és cunami volt. Az elmúlt húsz évben ennek a drámának az árnyékában már sokkal jelentősebbé és hírértékben erősebbé vált egy-egy szeizmikus megmozdulás utóélete. A szökőár-riadók rendre komoly veszélyre hívják fel a part menti területeken élőket, ám szerencsére komoly káresemény még nem történ a hírhedt eset óta. Az Amerikai Egyesült Államok Geológiai Szolgálata számolt be arról, hogy rendkívül erős, óceáni lemez alatti rengést sikerült detektálniuk, Új-Zélandtól északra, körülbelül 1000 kilométerre. 

Az érintett Csendes-óceánban beazonosított területhez a Kermadec-szigetek vannak. Ezen a szigetcsoporton nincs állandó lakosság, és csak az egyik képviselőjén van egy Egyesült Államokhoz tartozó meteorológiai-, és rádióállomás. Itt, a Raoul-szigeten is észlelték a rengést, amelyet először 7,3-as erősségűnek írtak le, majd ezt pontosították 7,1-esre a Richter-skálán. A kipattanás meglehetősen mélyen, az óceáni lemez alatt, 10 kilométeres mélységben történt. A kezdeti ijedtség után végül nem kellett elrendelni cunami-riadót a Csendes-óceán egyetlen pontján sem. 

Érdekes feljegyezni, hogy Európa és Ázsia északi felében az elmúlt éjszaka a megfelelő mágneses tevékenységnek és a napszél által a Föld felé dobott töltött részecskéknek köszönhetően Aurora Borealis volt látható. A sarki fény még hazánkból is ritkán látható módon volt megcsodálható. Elgondolkodtató lehetőség, hogy egyes kutatók már korábban is összekötötték a jelentősebb földmozgások előjeleit a hullámzó földi mágneses tevékenységgel. Vajon lehetséges, hogy az éjszakai fényjáték az előjele volt a csendes-óceáni rengésnek?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás