promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A februári földrengés csak az előjáték volt, hamarosan meglátja a világ az igazi pusztítást?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországról is szakemberek mentek segíteni Törökországba a földrengés után, és újra szükség lehet rájuk Isztambulban.

Történelmi csapás kapta telibe Törökországot idén februárban. Az Európa és Ázsia találkozását jelentő országot soha nem látott földrengés kényszerítette térdre, és az államot vezető Erdogan-kormány egyelőre csak nehézkesen képes túllendülni a láthatóan váratlan eseményeken. A csak Törökországban 50 ezer halálos áldozattal járó földmozgás alapvetően gyilkos kimenetelű volt. Azonban a tragikus végkimenetelű rengés-sorozat ártalmasságát megsokszorozta a török építőiparban évszázadok óta jelenlévő laza szabálykövetés, a tervezési hibák, és az építési alapanyagok ellopása és kispórolása. 

Erdogan miniszterelnök a bűnös vállalkozók és kivitelezők nyakába varrta a katasztrófát, miközben az elsősorban egy elkerülhetetlen természeti katasztrófa volt. A látszólagosan szigorú intézkedések a jelek szerint elégedettséget váltottak ki az ország szerencsésebbik felében, egyes felmérések szerint nem romlott a kormányzat megítélése. Természetesen ez bármikor a visszájára fordulhat, ha az északi, nyugati nagyvárosokat sújtaná egy ilyen horderejű katasztrófa. 

A Reuters cikke szerint előbb vagy utóbb Isztambul is beleszaladhat egy pusztító erejű földrengésbe. A tudósítás szerint a 15 milliós nagyvárosban is minimum egy millió olyan lakóház épült az elmúlt évtizedekben, amely alig, vagy egyáltalán nem tudna ellenállni egy komoly földrengésnek. A hírportál által megszólaltatott szakértő szerint minimum félmillió emberre várna halál a hatalmas városban, és milliók maradnának fedél nélkül. 

Állítólag a politikai nyugalom ellenére az isztambuliak félnek, hogy ők következnek, még ha városuk egy teljesen másik kőzetlemezen is fekszik. Ugyanis Isztambul városa szintén egy aktív törésvonalhoz közel helyezkedik el, ez pedig akármikor tragikus helyszínné változtathatja a török megapoliszt. 

2019-ben már kerülgette a sors Isztambult: 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás