promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gyilkos földrengés pusztított az országban - szökőár érheti el az Egyesült Államokat?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az ecuadori hatalmas földrengés miatt komoly a cunami, vagyis a szökőár kockázata az Egyesült Államok számára.

Az ecuadori kormánytól származó legfrissebb és tulajdonképpeni elsődleges adatok szerint már tizenhat halálos áldozata van a dél-amerikai országot helyi idő szerint tegnap délután megrázó földrengésnek. A pusztító, 6,7-es vagy 6,8-as magnitúdó erejű katasztrófának több helyi tartomány is érintettje volt a kontinens nyugati parti vidékén. Természetesen a találgatások is azonnal megindultak, hogy lesz-e szökőár riadó vagy akár valóban bekövetkező cunami a Csendes-óceánon, azonban mindezekre nem került sor. Valószínűleg a halálos természeti jelenség elég mélyen pattant ki ahhoz, hogy ne lehessen hatással az óceán pusztító erejére is. 

Ecuador három tartományából jelentettek a sok-sok ezer ingatlankár mellett halálos áldozatokat is. A hírek szerint El Oro járt a legrosszabbul, ott tizenegyen vesztették életüket a hatalmas erejű rengésben. Azuay tartományban egy halottról szóltak az információk, akire valamivel a legnagyobb erejű földmozgás után dőlt rá egy megrogyott állapotban lévő fal. 

A CNN cikke szerint majdnem négyszázan sérültek meg a fő rengésben, illetve a nem túl átlátható építkezési szokások és eljárások miatt elképesztő mértékűek az anyagi károk is. Fotók és videók tanúsága szerint nem csak a hanyagul kivitelezett panel-, és társasházak, hanem a cölöpökre aggatott félig vagy teljesen vízbenyúló épületek is romba dőltek. Állítólag az ENSZ történelmi világörökség listáján szereplő Cuenca épületei is súlyos károkat szenvedtek. Eközben az Egyesült Államokban narancssárgára emelték a veszély helyzeti jelentés fokozatát, bár mint említettük, cunamitól már nem kell tartani. Az utórengések a földkéreg sajátos ottani szerkezete miatt nem várhatóak, igaz olvasható olyan vélemény is, hogy a Csendes-óceánon fokozott vulkáni működés várható a közeljövőben. Például a Hawaii-szigetek környékén. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás