promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ha ez igaz, akkor a török földrengésről előre tudtak bizonyos körökben
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Durva összeesküvés-elmélet kering. 

Összeesküvés-elméletek mindig voltak, mindig lesznek. Vannak olyanok, amiknek van valóságalapja, és van, aminek nincs. A Facebookon keringő durva elmélet szerint bizonyos körökben előre tudtak a törökországi földrengésről, és előzőleg vissza is hívták a nagyköveteiket bizonyos országok Törökországból.  

Az összeesküvés-elmélet “A nagy ébredés” címszóval terjeng a neten, és egy listát sorol fel, miszerint mely országok voltak érintettek a visszahívásban.  

A listán szerepel több európai nagyhatalom és az USA is. Egészen pontosan: 

Kanada, USA, Nagy-Britannia, Németország, Belgium, Olaszország, Hollandia, Franciaország és Svájc.  

[[fb]] 

A félrevezető állítás – bár nem teljesen ugyanezzel az országlistával – a holland közösségi médiában is megjelent - írja az Urban Legends. 

A valóság ezzel szemben az, mint arra a dpa német hírügynökség belga tényellenőrei rámutatnak, hogy a fenti állításra nincs semmiféle bizonyíték. A dpa megkereste a szóba hozott 10 ország török nagykövetségeit, és öttől – Belgium, Hollandia, Németország, Franciaország és Olaszország nagykövetségeitől – választ is kapott: a nagykövetek az országban tartózkodtak a földrengés idején. 

Kanada, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália és Dánia nagykövetségeitől a cikk írásának pillanatáig nem kaptak választ, de a dpa megemlíti: a nagykövetek visszahívása olyan komoly eszköznek számít a nemzetközi diplomáciában, hogy arról egészen biztosan beszámolt volna a sajtó. A Reutersnek van egy gyűjtése arról, ahogy a hírbe hozott országok törökországi nagykövetségeinek munkatársai segédkeznek a földrengés károsultjai javára. 

Közben a kommentelők közt is éles vélemények alakultak ki a Facebookon a durva összeesküvés elméletről, valaki ezt írta: 

“Arról is van ilyen statisztikai kimutatás, mi mindent tett (intézkedett, mondott) Erdogan, - egyáltalán a török hatalom, - néhány nappal, héttel a nagykövetek visszahívása előtt, ami esetleg oka lehetett a költözkdésnek/félrevonulásnak?  

(Putyin tetteinek igazolása, már-már az ő istenítése, NATO-bővítés ellenzése, gátolása... Ez utóbbiban pedig például valamennyire még ti is érintettek vagytok!) De hát, való igaz, legegyszerűbb mindent az összeesküvés-elméletekkel magyarázni, azokkal igazolni! Bár én azért felvetném a kérdést, ha a tetteseknek ilyen, ezek szerint természetfeletti tudásuk, műszaki felsőbbrendűségük, felszereltségük, erejük van, először, - a saját "szövetségesük" helyett, - ugyan miért nem Oroszországon statuáltak példát?” 

De egy másik kommentelő ezt írta: 

“A sok okos aki egyáltalán elképzelhetőnek tartja, hogy a "nagy" USA (vagy bárki más) képes földrengést okozni mesterségesen, nem tette fel a kérdést, hogy akkor miért nem csinálja ezt az Oroszországgal?? Nem könnyebb lenne mint háborúzni?? A másik meg, ha egyáltalán lehetséges lenne, akkor az a szervezet vagy ország isteni pozícióba lépne senki sem lenne képes lépni ellene, mert esélytelen lenne. Na de mit tudok én?” 

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás