promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes, démoni fények cikáztak Magyarország egén az éjszaka
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A napszél kísérteties fényáradatot okozott még hazánk felett is, melyet temérdek magyar kamera rögzített.

A mögöttünk hagyott hét fináléja roppant fantasztikusra sikeredett az időjárás szempontjából. Csodálatos, napsütéses vasárnap reggelre ébredhettünk. A szinte teljesen felhőmentes nap remek hőmérsékleti értékeket produkált országszerte, és a nyári melegben rengetegen mozdultak ki a pihenőhelyekre, hogy élvezzék a Nap éltető és energizáló sugarait. Ugyan ekkor már tisztában lehettünk a ténnyel, hogy a következő hét kezdése nem feltétlenül lesz ennyire kedvező, de valóban elmerengve élvezhettük a jó időt. Honlapunk időjárás előrejelzése is megpendítette tegnap, hogy a meleg egyelőre tiszavirág életű lesz. 

A rutinosak pedig sejthették, hogy érdemes lehet egy hosszú éjszakára készülni. A légáramlatok és a frontrendszer ugyanis valóban szinte teljesen felhőmentes vasárnapot hozott el számunkra. Még kora este is szabad szemmel és zavartalanul voltak kivehetőek a legismertebb csillagképek. Természetesen a nagyvárosokban élők számára a fényszennyezés továbbra is nagy akadályozó tényező jelent. Amihez most nem tartozott hozzá a Hold, lévén hűséges (bár bizonytalan eredetű) égi kísérőnk visszafogott "formában", csak "sarlóként" volt jelent az éjszakában. 

Ellenben kevéssé volt visszafogott a talán leglátványosabbnak számító jelenség az égbolton, ami nem más, mint az aurora borealis. A sarki vagy más néven északi fény idei legszebb násztáncát járta el hazánk felett is. Sőt, az elsődleges jelentések szerint a jó "csillagállásnak" köszönhetően az elmúlt évek legszebb fényjátékához volt szerencsénk. Bár aligha töltötték sokan kint az estéjüket, az olyan fontos médiumok, mint az Időkép rengeteg felvételt rögzítettek. Az ő munkájukból kiválóan tudtunk szemezgetni alább. 

Természetesen nem csak hazánkban, hanem a tőlünk északabbra elhelyezkedő európai országokból is jelezték a sarki fény láthatóságát. A Profimedia oldalára többek között Németországból és Oroszországból is kerültek fel fényképes dokumentációk. Az aurora borealis kiterjedtségének hátterében az állhat, hogy egy kifejezetten erőteljes geomágneses vihar érte el a Földet. Ennek során a napból kilökődött, elképesztő energiával rendelkező töltött részecskék különleges kölcsönhatásba lépnek a bolygónk mágneses mezejével. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás