promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok szája tátva maradt tegnap éjszaka – Idén először volt látható a varázslat
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ritka vendég sajnos Magyarország éjszakai égboltján a sarki fény, csodálatos latin nevén az aurora borealis, ám a szerencsések idén először végre találkozhattak vele. 

Ma reggel számolt be Magyarország elsőszámú időjárás-portálja, az Időkép arról a csodáról, amelyet tegnap késő éjszaka sikerült megörökíteniük magasban elhelyezett webkameráik segítségével. Hazánk kedvenc meteorológusai ugyanis valamivel éjfél előtt a saját elektronikus megfigyelői eszközeikkel rögzítették az idei év első sarki fényének már-már nem is evilági táncát. A napszél által megkevert magnetoszféra kilökődésének látványos, és ilyen formában veszélytelen végterméke már az ősidők óta kápráztatja el az embert, és annak elődeit. 

Az északi fénynek is nevezett jelenség nagyon egyszerűen jellemezhető, és talán ezért is sajnálatos, hogy ritkán lehet hozzá szerencsénk a Kárpát-medence sötét egén. A nap részecske kilökődése során elektromosan töltött protonok és elektronok érik el a felső légkört, és a létrejövő kölcsönhatás által láthatjuk ezt a semmihez sem hasonlítható fényjátékot. Jellemzően a légköri és időjárási viszonyok miatt a mostani szezon hattyúdalát láthattuk, ugyanis elsősorban ősztől kora tavaszig lehetséges a sarki fény ilyetén megfigyelése. 

Az Időkép szerint egy intenzív geomágneses vihar érte el a Földet, ennek volt köszönhető, hogy még Magyarországról is látható volt a jelenség. Külön szerencsés volt a megfigyelés lehetősége a kihelyezett webkamerák számára, hogy az egésznapos esőzés és havazás után késő estére már sokat tisztult az égbolt. További érdekesség, hogy a korábbi évek aurora borealis-észleléseiről szintén a Prédikálószéken készültek a legjobb felvételek, amely a Visegrádi-hegység egyik olyan csúcsa, amely még a körülmények ellenére is viszonylag védettebb a fényszennyezéstől. Mindez pedig kedvez a csillagászati észleléseknek. 

A geomágneses viharral kapcsolatban egyelőre nem érkezett jelentés üzemzavarokról az északi félteke egyik országából sem. Pedig erre is lenne elméleti lehetőség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás