promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rengeteg emberéletet követelt már a világ leghalálosabb játéka, népszerűsége az áldozatok ellenére azonban töretlen
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évente átlagosan tizenhárman veszítik életüket, teljesen legálisan, mások szórakoztatásából.

A fenti szám nem hazugság és nem ferdítés: valóban ennyi boxoló hal meg évente átlagosan a meccs közben szerzett sérülésektől. Sokan trükköznek az engedélyekkel és kijátszák az orvosi szabályokat, van, aki pedig a KO utáni kötelező 30-120 napos pihenőt hagyja figyelmen kívül és ebből történik visszafordíthatatlan tragédia.

Az egyik leghíresebb eset Jimmy Doyle és Ray Sugar Robinson meccse volt, melynek a végén egyikük már nem kelt fel többé a ringből és a mai napig a boxtörténelem egyik legszomorúbb pillanata. Emellett pedig az egyik leghátborzongatóbb dolog is, ami valaha történt a sportban.

1947 júniusában Robinson a tervek szerint a kihívó Jimmy Doyle ellen védte volna meg címét. A mérkőzés napján azonban a bajnok egy furcsa álom miatt visszalépett.

"Éppen elaludtam, és hideg verejtékben ébredtem. Álmomban kiütöttem Doyle-t, és láttam, hogy haldoklik. Megrémültem"

- mondta Robinson.

"Másnap reggel mindenkinek elmondtam a megérzésem, hogy valami szörnyűség fog történni. Elmondtam a sajtónak, a nyilvánosságnak és az ökölvívásért felelős tisztviselőknek."

Egy pap és egy lelkész próbálta jobb belátásra téríteni a súlyosan megrendült bajnokot, hogy az egész csak egy rossz rémálom volt, és végül sikerült meggyőzni, hogy teljesítse vállalását és küzdjön Doyle ellen.

Robinson álma azonban végül valósággá vált.

A mérkőzésre a tervek szerint június 24-én került sor, és a tehetséges Sugar Ray Robinson kezdettől fogva uralta a küzdelmet. A nyolcadik menetben végül a döntő kiütéses találatot is ő szerezte, amelyből 22 éves ellenfele soha nem kelt fel élve.

Az eszméletlen Doyle-t kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni, és másnap délután halottnak nyilvánították.

Sugar Rayt élete végéig kísértette az a nyolcadik menet és az álma valósággá válása.

Miután meghallotta, hogy Doyle a nyereményből házat szándékozott venni az édesanyjának, a bajnok a következő pár meccséből származó pénzt neki adta, hogy az asszony vehessen magának egy új otthont.

És bár Robinson az elkövetkező években magát hibáztatta, később kiderült, hogy Doyle olyan sok sérülést szenvedett a korábbi mérkőzései során, hogy a szülőhazája, Kalifornia Bizottsága nem volt hajlandó többé engedélyezni a mérkőzéseit, ő ennek ellenére mégis vállalta a meccset.


Azonban a halálesetek ezzel nem álltak meg és napjainkban is történnek végzetes kimenetelű meccsek és szerencsétlenül bevitt halálos ütések. Vegyük például Patrick Day-t, akit szintén egy utolsó bevitt ütés küldött földre, ahonnan sajnos már szintén nem tudott felkelni.


De ott van Tito is, akit egy jobbfelütéssel fektetett ki ellenfele. Utolsó erejével még felült, majd visszazuhant a padlóra és ő sem ébredt fel többé.


A nagy port kavart eset, melyben Simiso Buthelezi egy kiütés után talpraállt ugyan és egy képzeletbeli ellenféllel kezdett harcolni. Őt kórházba szállították ls mesterséges kómába helyezték, melyből végül nem ébredt fel.


A halálokok között általában az agyi ödéma és a belső vérzés vezet, azonban van olyan, aki az évek folyamán már annyi sérülést szerzett, hogy egyszerűen a teste nem bír el még egy ütéssel járó megrázkódtatást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás