promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolgokat mondott Novák Katalin egy külföldi lapnak, a bicskei gyermekotthon is szóbakerült

Döbbenetes dolgokat mondott Novák Katalin egy külföldi lapnak, a bicskei gyermekotthon is szóbakerült

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Novák Katalint kérdezték Magyarország helyzetéről, az egész világon olvassák az interjút, a kegyelmi botrányról is faggatták.

A nemrégiben kirobbant kegyelmi botrány óta sokakat foglalkoztat, hogy mi is történhetett Novák Katalinnal. Az várható volt, hogy ismét munkába ál, valamilyen szívéhez közeli üggyel foglalkozó alapítványnál, most azonban hosszabb interjút is adott egy igen előkelő lapnak.

Egy friss cikkben, amely a brit The Times magazinban jelent meg Novák Katalin is megszólalt, a cikk fő témája pedig a magyarországi születésszám volt.

Novák Katalin a The Times magazinnak adott interjút.

Az írás azt sugallja, hogy Magyarország, Orbán Viktor kormányzása alatt sikeresen ellenáll a népességcsökkenésnek, annak ellenére, hogy a statisztikai adatok ennek ellentmondanak. Az augusztus végén közzétett KSH-adatok szerint a magyar születési arányszám 13 teljes esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A cikkben így hivatkoznak a magyar születésszámra:

Miközben a népesség öregszik, és a demográfia „összeomlik”, egy politikus és egy adattudós felfedezi, hogy Orbán Viktor illiberális Magyarországa ellenáll a születésszám csökkenésének.

Kérdezték őt a karrierépítésről és az újrakezdésről is.

A cikk részletesen kitér arra is, hogy Novák Katalin lemondásához egy botrány vezetett, során egy gyermekotthonban történt szexuális zaklatás ügyében nyújtott kegyelmet az érintett intézményvezető-helyettesnek. Ez után Novák igyekezett új irányba terelni karrierjét.

A brit lap említést tett Novák Katalin látogatásairól Japánban és Dél-Koreában, ahol a világ legalacsonyabb születési arányaival küzdenek. Az Orbán-kormány családpolitikai intézkedései különösen a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentességét emelik ki, valamint azt, hogy az elmúlt 14 évben a magyar GDP több mint 5 százalékos családalapítási támogatásokra. Azonban a szerző hozzáteszi, hogy a születésszámok 2020 óta eredményei visszaestek, különösen az idei évben.

Az interjú témája azonban főleg a születésszám volt.

A cikkben megszólaltatott akadémikusok szerint a pénzügyi támogatások elsősorban a jobb módú családokat érintik, akik egyébként is vállaltak volna gyermekeket. Egyes elemzők ezt inkább egy átmeneti jelenségnek, mintsem valódi baby boomnak.

Az XY Worldwide társalapítója, Stephen J. Shaw viszont úgy véli, hogy Magyarország családpolitikájának sikerességét hosszabb távon kell megítélni. Hangsúlyozza, hogy a termékenységi növekedése főként a fiatalabb korosztály, különösen a húszas éveikben járó párok korábbi családalapításával hozható összefüggésbe, és nem csak a tehetősebb rétegekre jellemző.

Forrás: index.hu, hvg.hu