promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mikroszkóp alá tették a Balaton vizét, amit találtak benne, arra nem számítottunk

Mikroszkóp alá tették a Balaton vizét, amit találtak benne, arra nem számítottunk

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

Ebben pancsoltak az emberek nyáron, vajon tényleg ivóvíz minőségű a Balaton?

Sokszor hallhatjuk a Balatonnal szembeni ellenérvként, hogy „bezzeg a tenger aljára lelátni”, ami igaz is, ugyanakkor az összehasonlítás kissé igazságtalan, ráadásul attól, hogy látszólag tiszta a víz, még lehetnek benne szennyező anyagok, így akár tengerben is.

A Balatonnak teljesen más az üledéke, a Keszthelyi-öböl a Zalából érkező hordalék miatt iszaposabb, ettől függetlenül a tó vízminősége a nyári mérések alapján megfelelő volt. A tihanyi Somosi szabadstrandon ugyanakkor az algák felszaporodása miatt néhány napja megtiltották a fürdőzést, ez azonban csak időszakos, és nem érinti a teljes Balatont.

A vízminőség az ezredforduló óta folyamatosan javult, problémát inkább az alacsony vízállás okozott, és bár idén megfelelő tartalékkal „indult neki” a nyárnak a Balaton, már így is 90 centi körülire apadt, ami azonban még mindig távol van a 2022-es 70 centitől.

Ha kellően elhivatottak és kíváncsiak vagyunk, mi magunk is ellenőrizhetjük, milyen a Balaton vízminősége, mint ahogy tette ezt egy Youtuber, aki az egyik strandszakaszon merített a vízből, majd mikroszkóp alá tette azt.

A bokáig érő, nagyjából 30 fokos víz meglehetősen koszosnak látszódott, ami nem csoda, hiszen rengetegen felkavarják a part mentén a vizet, és ide a szennyeződésből is több jut be, nyilván nem ez lesz az ívóvíz-minőségű rész.

„Cáfoljatok meg, de szerintem itt aranymosással is lehetne foglalkozni. Életnek nem sok nyomát találtam, a Velencei-tóban és a Dunában sokkal-sokkal több minden ficánkolt, de ez betudható annak is, hogy kinn 40 fok van, és körülbelül 30 perc volt a vízpart és a mikroszkóp között eltelt idő, úgyhogy lehet bepunnyadt a víz a palackban. Igaz a Velencei-tónál két óra telt el, mire mikroszkóp alá került ”

- mondta.