promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Emberre is veszélyes baktériumot találtak a Balatonban, kiderült, ezért nem lehet fürdőzni Tihanynál

Emberre is veszélyes baktériumot találtak a Balatonban, kiderült, ezért nem lehet fürdőzni Tihanynál

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

A vízminőséggel van gond, egy ideig most biztosan nem lehet használni a szabadstrandot.

Legtöbbször a vízben megjelenő baktériumok semmiféle problémát nem okoznak, természetes, sőt, fontos részei a Balaton ökoszisztémájának is. Ám vannak olyan környezeti tényezők, amik egyes fajtáiknak jelentős felszaporodását okozza, ami viszont már káros lehet a tó élővilágára és az emberekre nézve is.

A világon szinte mindenhol előfordulhat az úgynevezett cianobaktériumok tömeges megjelenése, melyek ugyan fontosak az oxigéntermelés szempontjából, a nyári időszakban képesek elszínezni a vizet, emellett viszont elnyomják a többi algafajtát.

Szaporodásuk legfontosabb időszaka éppen a nyári időszakra esik, az időjárás pedig jelentősen befolyásolja a mennyiségüket. Mivel most kifejezetten kedvezőek a feltételek – a kánikula miatt meglehetősen magas a vízhőmérséklet – ezért a megszokott mennyiségnél jóval magasabb a jelenlétük a tó vizében.

„A part mentén, lokálisan nagy tömegben összesodródhatnak a víz felszínén. Ha ilyet látunk, érdemes odafigyelni, egyes formáik ugyanis termelhetnek méreganyagokat is, amelyek bőr- és nyálkahártya irritációt okozhatnak”

– írta korábban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet.

Habár azt egyelőre nem erősítették meg, hogy emiatt zárták le a tihanyi Somosi szabadstrandot, mindenesetre a vízminőség romlása miatt egy ideig nem lehet a vízbe menni a partszakasz ezen részén:

„A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal VE/NEF/0656-9/2024 sz. határozata alapján a Balaton vízminőségének romlása miatt, 2024. augusztus16. napjától a Somosi szabadstrand átmenetileg nem üzemel. A Kormányhivatal folyamatosan monitorozza a strand vízminőségét, és amennyiben fürdőzésre alkalmasnak találják, arról külön határozatban döntenek. Megértésüket köszönjük! Kérjük, hogy az egészségük védelme érdekében a strandot átmenetileg ne használják”

– tájékoztatott a helyi önkormányzat.