promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Valami megmarta a Balatonban, mielőtt elájult volna, utolsó erejével az életmentő rendőrökhöz fordult

Valami megmarta a Balatonban, mielőtt elájult volna, utolsó erejével az életmentő rendőrökhöz fordult

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions

Pillanatok alatt drámaira fordult a helyzet, elsőre azt hitték, hogy semmi komoly.

Egy másodperc alatt megvan a baj, tartja a mondás, és sajnos sokszor be is igazolódik. Néhány nappal ezelőtt a Balatonnál történt kis híján tragédia, két hős rendőr azonban szerencsére még időben észrevette, hogy nagy baj van.

„A keszthelyi strandon, a pavilonoknál teljesítettünk gyalogos járőrszolgálatot, amikor megszólított minket egy 50-60 éves férfi, aki a dohányboltot kereste. Először úgy tűnt, semmi baja nincs, majd megtámaszkodott, és jelezte, a vízben megcsípte valami, de nem allergiás. Ez volt az utolsó összefüggő mondat, amit hallottunk tőle, mivel közvetlenül azután, hogy leültettük egy padra, elájult”

– idézte fel az esetet Horváth Renáta főtörzsőrmester.

Kollégája, Hoffer Albert Károly törzsőrmester rádión kért mentőt, amíg Horváth figyelte az ájult férfi életjeleit:

„Sajnos ebben a helyzetben sokkal többet nem tehettünk, mint hogy vártunk és figyeltünk, hiszen nem tudtuk, milyen csípést szenvedett el az áldozat”

– tette hozzá a főtörzsőrmester.

A férfit végül azonnal kórházba szállították, és mint később kiderült, életét a gyors intézkedés mentette meg. Ő maga nem tudott arról, hogy bármilyen rovarallergiája lenne, mint ahogy az sem derült ki, hogy mi csíphette meg a vízben.

„Nagyon jólesik a tudat, hogy megmentettük az úr életét, de büszkeséget nem érzek, csak hálát. Ezért voltunk ott, ez a feladatunk, örülök, hogy helytálltunk”

– tette hozzá Horváth Renáta.

De honnan tudhatjuk, ha allergiásak vagyunk a rovarcsípésre?

Általában gyorsan jelentkeznek a tünetek, legtöbbször darázscsípést követően (de számos más rovar marása is képes allergiás reakciót kiváltani), az enyhébb szimptómák közé tartozik a testszerte jelentkező viszketés és kiütések, súlyosabb esetben szédülés, hasi görcsök és nehezített légzés is jelentkezhet. Ennél is komolyabb az asztmás roham, vagy a szív- és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk. Nagyon fontos a gyors reakció, adrenalin injekcióval megelőzhető az életveszély. Vértesztből derülhet ki, hogy pontosan milyen méreganyagra allergiás valaki, amit hosszadalmas immunterápiával lehet gyógyítani.