promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Anafilaxiás sokk: Gyorsan cselekedj és életet menthetsz!
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Akkor alakul ki allergia, ha az immunrendszerünk túlérzékeny. A betegnek a szervezete a nem veszélyes anyagokkal szemben is reakcióba lép ilyen esetben.

Egy óvónéni megmentette egy kisgyerek életét azáltal, hogy időben észrevette az anafilaxiás sokk tüneteit és amellett, hogy mentőt hívott beadta a kisgyereknek az EPIPEN injekciót. Mennyi tragédiát el lehetne kerülni, ha többet edukálunk és minden közintézmény bevezeti az önbelövős adrenalininjekció tartását.

Az allergiákról tudjuk, hogy az immunrendszer túlérzékenysége következtében jönnek létre. A beteg szervezete az egyébként nem ártalmas anyagokkal szemben is támadást indít.

Ez az allergiás reakció, amit anafilaxiának hívunk változatosan megjelenő a halálostól a kevésbé veszélyesig, hosszabb rövidebb időbeli lefolyású akár több szervi tünetegyüttes formájában jelentkezik.

Mi okozza az anafilaxiás sokkot?

Súlyos rohamokat általában táplálékok okozzák. A leggyakoribb kiváltó ok a földimogyoró, diófélék, hal és tenger gyümölcsei, illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék és a szója. Gyógyszerek is okozhatják főleg az antibiotikumok. Ritkábban előforduló allergén a rovarcsípés főként darázsméreg, de sajnos olyan esetek is vannak, amikor nem tudni a kiváltó okot.

Melyek a tünetek?

Ha közelünkben azt látjuk, hogy valaki étkezés után vagy gyógyszer bevételét követő rövid időn belül hirtelen rosszul lesz, nem kap levegőt, fullad, verejtékezik, sápad, kiütések jelentkeznek a testén, esetleg duzzanat vagy ödéma, akkor valósznű, anafilaxiás sokkban szenved az illető. A kezdetben enyhe tünet nagyon gyorsan tud életveszélyessé fajulni ezért különösen fontos, hogy hamar felismerjük. H az ödéma átterjed a torokra, légutakra végzetes fulladás következhet be. Ha valaki szédül az haamr ájulásba mehet át vagy a keringés leállásába. Anafilaxiára utalhat még a hasi görcs, hányás, hasmenés, ami a fenti tünetek mellé társul.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk?

Az első, hogy habozás nélkül hívjunk mentőt és tájékoztassuk őket a gyanúról. Se antihisztamint, se kálciumot ne adjunk a betegnek, mert a köztudattal ellentétben nem javít, hanem ronthat a beteg állapotán.

EPIPEN használata

Egyre több esetet olvashatunk, amikor életet mentett az önbelövő adrenalininjekció. Nagyon fontos lenne, hogy minden közintézményben legyen készenlétben ilyen injekció. Azt tudni kell, hogy az injekció nem elegendő, mindenképpen hívjunk orvost a beteghez.

Az tévhit, hogy, ha nem anafilaxiás sokkban szenved az alany és megkapja az injekciót veszélyes lehet számára.

Hogyan előzhetjük meg gyerekeknél az allergiás reakciót, mikor alakul ki és mitől súlyos allergia?

Sajnos ételek által okozott allergiás reakciók az utóbbi 10 évben ugrásszerűen megnőttek, főleg a gyermekek körében, és ez a szám a gyermekek 7-8%-át érinti.

Mivel gyermekkorban nem lehet előre tudni, hogy allergiás a gyerek, hiszen az allergia fejlődő szervezetnél folyamatosan alakul ki, így a legfontosabb az edukálás az óvodákban és iskolákban, hogy minél hamarabb felismerjék a helyzetet és gyorsan reagáljanak a felnőttek elkerülve a bajt.

Hogyan vizsgálható az allergia gyermekeknél?

A vizsgálat függ a tünetek jellegétől és a gyerek életkorától is. Kisebb korban általában vérvizsgálattal mutatják ki az allergiát, míg 2 éves kor felett már bőrpróba (Prick-teszt) is alkalmazható. A vizsgálat során az allergén anyagokat a bőr felszínére cseppentik, ahol egy enyhe karcolást végeznek, hogy reagál-e a szervezet.

Ha szakorvos előírja, akkor 1 éves kor felett már molekuláris allergodiagnosztika is végezhető. Előnye, hogy a vérből több száz allergén komponenst fel lehet mérni, így pontosan meghatározhatjuk, hogy mire allergiás a gyermek.  

Érdemes megvizsgáltatni a gyerekeket elkerülve az anafilaxiás sokk veszélyét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás