promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A hermafrodita olimpiai bajnok döbbenetes szavakkal reagált Imane Khelif botrányára, kiakadt a diszkrimináció miatt

A hermafrodita olimpiai bajnok döbbenetes szavakkal reagált Imane Khelif botrányára, kiakadt a diszkrimináció miatt

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Az ötkarikás játékok egyik legnagyobb botránya továbbra sem csitul.

Itthon is hatalmas felzúdulást keltett Imane Khelif esete, aki a nemzetközi szövetség eltiltása ellenére is indulhatott a párizsi olimpián, majd meg is nyerte az aranyérmet a női ökölvívás 66 kilogrammos kategóriájában. Khelifnek magyar ellenfele is volt, Hámori Lucát pontozással múlta felül, a hazai sportélet is felbolydult az esetet illetően, de világszerte számos vélemény fogalmazódott meg.

Pro és kontra vélekedések is voltak ezek között, mégis talán Caster Semenya, kétszeres olimpiai bajnok szavai állhatnak Khelifhez a legközelebb. A dél-afrikai atléta Londonban és Rióban is a dobogó tetejére állhatott 800 méteres futásban, ám Tokióban a kötelezővé tett hormonszint-mérés miatt erre már nem volt lehetősége.

Most ő is megszólalt az algériai bokszoló ügye kapcsán, és nem is rejtette véka alá véleményét:

"Emberként hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem tudjuk irányítani a természetet"

- fogalmazott Semenya. A tokiói indulását meghiúsító döntést tavaly ugyan az Emberi Jogok Európai Bírósága hatályon kívül helyezte, ennek ellenére sem tudott pozitívan nyilatkozni.

"A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak gondoskodnia kellene arról, hogy az olimpián részt vevő valamennyi sportoló védett legyen. Nem lehet szegregálni és diszkriminálni az embereket. Pszichológiailag az ilyesmivel dehumanizálják a sportolókat"

- tette hozzá.

"Szülőként megszakadhat a szíve"

- mondta Semenya Khelif édesapjáról.

"Valaki, aki még csak nem is tud róluk semmit, jön és kérdőre vonja őket, mindezt nyilvánosan"

– tette hozzá.

Semenya szerint lélektanilag rendkívül demoralizáló egy ilyen helyzet, a Khelifnek küldött üzenetével azonban szerette volna bátorítani a bokszolót:

"Koncentrálj arra, amit a legjobban tudsz, azokra a dolgokra, amelyeket te magad irányítani tudsz. Tudod, hogy bokszoló vagy. Tudod, hogy nő vagy, és tudod, hogy erős vagy”

– üzente neki még az olimpiai döntő előtt.