promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Viperához hasonló rémséges hüllő él a Balatonban, szinte biztos, hogy találkozunk vele a vízben
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Vízben, sásban, emberek között is felbukkanhat, mutatjuk, mit kell róla tudni.

Kis túlzással a fél ország megindult a Balatonra, az újabb hőhullám pedig garantáltan „lezavarja” még azokat is a magyar tenger partjára, akik amúgy nincsenek oda a fürdőzésért. Vízparton ugyanis minden könnyebben elviselhető, még a rekkenő meleg is. Ám a természet lágy ölén ne számítsunk steril körülményekre, a Balatonon meg pláne ne várjunk mikrogrammra kiszámolt fehér homokot, pálmafákat és koktélokat hozó szúnyogokat.

Helyette találkozhatunk vízisiklókkal, köztük egy nagyon furcsa kinézetűvel is, amely már megszokta az emberek jelenlétét, ezért nem is zavartatja túlságosan magát, amikor közéjük kell merészkedni. Ez a kockás sikló, amely nagyon is hasonlít a viperához, ám a rémisztő megjelenés csupán elrettentő csel tőle és valójában egyáltalán nem fog minket méregfogaival kettéharapni.

„A Balaton a „legkígyósabb” terület, amit valaha Magyarországon láttam, így pár napos nyaralás során szinte biztosan látunk kígyót, általában a vízben, de nem ritka az sem, hogy a parton, a kövezés között, néha kikapaszkodnak még a matracokra is”

– írja a Centauriweb, ahol meg is magyarázzák, hogy a kockás sikló egyébként teljesen ártalmatlan jószág, ám a laikus fürdőzők ettől még halálra rémülnek tőle.

Kimondottan érdekes, hogy az amúgy félős vízisiklóval ellentétben majdhogynem simogatni lehet, és a horgászok is tudnának róluk mesélni, hiszen simán belemászik a szákba, hogy a kifogott halakat beharapja, és elkergetni sem túl egyszerű, ráadásul csoportokban portyáznak.

Ez a már-már túlzott közvetlenség kifejezetten a Balatonban és annak környékén élő példányokra jellemző, egyszerűen így alkalmazkodtak. Ami viszont nagyon fontos, hogy semmiképp se piszkáljuk, és főleg ne bántsuk őket, és ne csak azért, mert eszmei értékük 25 ezer forint, meg mert amúgy sem illik zargatni egy vadállatot sem, hanem mert tényleg kedves lények, csak egy kicsit éhenkórászok.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás